LMP: Kicenzúrázta a „zsidó” szót az I. kerület

2011. december 14. 15:20

Egy világháborús emléktábla alapítvány által írt szövegéből kicenzúrázták a „zsidó” szót, melyet „üldözött”-re cseréltek.

2011. december 14. 15:20

Az I. kerületi LMP közleménye szerint a Carl Lutz Alapítvány egy emléktábla elhelyezését kezdeményezte a svájci diplomata volt budavári lakóhelyén, az 1940-es években brit követségként működő Táncsics Mihály u. 1. számú ház falán. Lutz 1944-es budapesti életmentő akciója volt a legsikeresebb a nácik által megszállt Európa hasonló vállalkozásai között. Védlevelekkel, valamint 76 budapesti lakóház svájci diplomáciai védelem alá helyezésével több tízezer magyar zsidó életét mentett meg.

Az LMP beszámol arról: mivel egy helyi rendelet szerint a várban csak az önkormányzat állíthat közterületről látható emléktáblát, ezért az alapítvány kérelmet nyújtott be a hivatalhoz. Az LMP egyik kerületi bizottsági tagja figyelt fel arra, hogy a Dr. Aczél Péter főépítész által előterjesztett, és Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester által aláírt előterjesztésben az emléktábla alapítvány által írt szövegéből kicenzúrázták a „zsidó” szót, amelyet „üldözött”-re cseréltek. Mindezt úgy, hogy a tábla tervét és a szöveget eredeti formájában támogatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Brit Nagykövetség és a Svájci Nagykövetség is. A bizottság elutasította azt is, hogy feltüntessék a táblaállító Carl Lutz Alapítvány nevét.

Martonyi János külügyminiszter egyébként 2010 nyarán vett részt a svájci diplomata washingtoni lakóhelyén elhelyezett emléktábla avatásán – emlékeztet az LMP.

Frissítés: Az Index megkereste az I. kerület sajtótitkárát, aki elmondta: eljárási hiba történt, és csütörtökre kijavítják az előreterjesztést. Az önkormányzatnak nincs joga átírni az emléktábla szövegét, így az eredeti, Carl Lutz Alapítvány által javasolt szöveggel kerül majd ki az emléktábla. A változtatási szándék okairól nem tudott nyilatkozni a sajtótitkár.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Speer
2011. december 14. 23:08
A fenébe már a zsidókkal, a rakpartokat is átnevezték idegen csengésű nevekre, mintha nem is magyarországon lennénk! :( Az nyugtat csak meg, hogy "valószínűleg" tel avívban meg magyar hősökről nevezték el a a főbb utakat, mert gondolom rakpart az nincs, mint pl.: Kossuth Lajos sugárút, stb.
HSL
2011. december 14. 22:17
RG... RetteGő... kétségbe vonja a Cosa Nostra alkalmasságát, szájára veszi a kontraszelekció tiltott szavát... az ilyen az (nagy levegő) DEZERTŐŐŐŐR aristo-t jelöli hamarosan a nemzet tolla mandiunterführernek
OrangeOrder
2011. december 14. 20:49
Ezen felháborodni szerintem köcsögség.
lajkakutya
2011. december 14. 20:47
Az LMP járjon ki egy emléktáblát Lutz Gizinek és férjének is.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!