Magyarországról sugárzott dokumentumfilmet a német-francia Arte tv

2012. december 05. 08:40

Magyarország – demokrácia vagy diktatúra? címmel vetített dokumentumfilmet hazánkról kedden az Arte német-francia tv-csatorna, melyben több magyar politikus és közéleti szereplő is megszólalt.

2012. december 05. 08:40

Magyarországról sugárzott dokumentumfilmet kedden késő este az Arte német-francia televízió Magyarország – demokrácia vagy diktatúra? címmel. Az NDR német közszolgálati műsorszóró társaság mintegy 50 perces filmjében egyebek között arra emlékeztettek, hogy a Kádár-rendszer nyugati hitelekből finanszírozta az életszínvonal emelkedését, ami csődhöz vezetett. A rendszerváltáshoz fűzött lakossági várakozások nem igazolódtak be és az ország továbbra is hitelből élt, emiatt pedig a 2008-ban világméretűvé vált pénzügyi válság során súlyos gazdasági és társadalmi válságba zuhant – mutatták be a 2010-es kormányváltásra kialakult helyzetet a dokumentumfilmben, amelyet Sugárka Sielaff rendezett.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a több magyar politikust és közéleti személyiséget megszólaltató filmben elmondta: az új kormánynak egyszerre kellett beindítania a növekedést és megőrizni a társadalom bizalmát. Ezért olyan intézkedéseket kellett hozni, amelyek sértették multinacionális nagyvállalatok érdekeit. A gazdaságpolitikával kapcsolatban Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap magyar missziójának korábbi vezetője kiemelte: az ágazati különadók révén az a benyomás alakult ki, mintha Magyarország nem feltétlenül üdvözölné a külföldi beruházásokat, holott az ország éppen akkor tud fejlődni, ha külföldi beruházásokat tud vonzani. A német-francia kulturális csatornán sugározott dokumentumfilmben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyebek mellett a válság következtében felerősödő társadalmi feszültségekkel összefüggésben, az úgynevezett érpataki modellel kapcsolatban kiemelte: a fegyelmezésen alapuló modell „nem megoldás a romakérdésre és a mélyszegélység problémájára”.

A dokumentumfilm szerkesztői hangoztatták: az ország lakosságának harmada a létminimumon él, és a túlélésért folytatott napi küzdelem vetélytárssá teszi a romákat és a többségi társadalom szegényeit, ezt a helyzetet pedig kihasználja a Jobbik. A szélsőjobboldali párt továbbá a Fidesszel együtt olyan társadalmi hangulat kialakulásához járult hozzá, amelyben ismét lehetséges a nyílt antiszemitizmus – tették hozzá, megjegyezve, hogy a Fidesz „ellentmondásosan viselkedik” az ügyben. „Orbán Viktor politikájának mérlege komor. Magyarország gazdasági hanyatlása folytatódik, és a folyamatot tovább erősíti a nemzetközi bizalom elvesztése. Mindez a kormány nacionalista politikájával együtt alig ellenőrizhető társadalmi feszültségekhez vezet” – állapították meg a német dokumentumfilm készítői. Hozzátették: „Budapesten dől el, hogy mit hoz a jövő Magyarországon, hiszen az EU lehetőségei korlátozottak”.

A filmben megszólaltatott Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egyebek mellett kijelentette: Orbán „együttműködési stratégiája” abban áll, hogy korrigálja az uniós szabályokba ütköző intézkedéseket. A kormány  így „jogilag kifogástalan” tevékenységet végez, ugyanakkor „úgy szervezi át Magyarországot, hogy Fidesz-ország lesz belőle”. Hozzátette: kívülről nem lehet változtatni a magyarországi helyzeten, változást csak az ellenzék idézhet elő. A dokumentumfilm készítői szerint „komolyan vehető ellenzék csak az utcán formálódik”. A magyar parlamenti pártok részéről a dokumentumfilmben Gulyás Gergely és Balog Zoltán mellett Gyöngyösi Mártont, a Jobbik képviselőjét szólaltatták meg, a parlamenten kívüli mozgalmak, szervezetek részéről pedig Juhász Pétert, a Milla Egyesület elnökét. A dokumentumfilmben megszólaltak még művészek, köztük Fliegauf Bence filmrendező, és szakértők, mint például Kéri László politikai elemző.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. december 05. 12:29
Innnen oda? És nem csilapodtak le nagyon az ultra rövid hullámok mire oda értek? Hümm!
tamas222
2012. december 05. 12:06
http://www.stop.hu/belfold/van-lejjebb-orban-es-a-ketharmad-a-belorusz-utra-lepett/1104775/ esetleg ha valakit még érdekel...
kisalex
2012. december 05. 12:03
elhinnék a nyugat-európai nézők a csupa szép magyarországi intézkedésekről és helyzetről szóló filmet? sikerülne most eladni magunkat magyar (gazdasági, társadalmi, stb.) csodaként? illetékes helyen meg sem próbálnak ilyen filmet készíttetni, hisz vélhetően az lenne az ország számára a teljes blama....itthon meg botrány, ha kiderülne...
citizen queen
2012. december 05. 10:56
Gyöngyösi, Fliegauf, Juhász, Kéri - na most ezek a nevek garantálják, hogy egy tendenciózus, egyoldalú "dokumentumfilm" készült ismét Magyarországról. Köszönjük, EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!