Kizlinger Lilla az SZFE-ről: A tanáraim jelentik a biztonságot

2021. március 07. 10:30

Az friss Ezüst Medve-díjas SZFE-hallgató az Indexnek nyilatkozott.

2021. március 07. 10:30
null

Kizlinger Lilla kapta a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat az idei Berlini Filmfesztiválon. Az SZFE húszéves rendező szakos hallgatójának színészként első nagyjátékfilmje volt Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotása. Az interjúból kiderül, hogy még nem dolgozta fel a berlini sikert, örül, hogy sok feladata van, és jelenlegi tanáraival szeretne eljutni a diplomáig az SZFE-n.

Annak kapcsán, hogy tanára, Janisch Attila úgy fogalmazott: az első „snittre” felvették, Kizlinger Lilla elmondta: „Igen, a bemutatkozó videóm egysnittes volt, és elég jól fogadták a leendő tanáraim. Tényleg első jelentkezésre sikerült a felvételim. (…) Szeretnék a saját osztályomban maradni, és az osztályfőnökeimmel folytatni a tanulást, mert ebben a helyzetben ők jelentik nekem a biztonságot.” Janisch egyébként azt is mondta, hogy már a felvételi idején kiderült azt is, hogy nemcsak rendezőként, hanem színészként is ígéretes.

„Diákszínjátszó voltam a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban, de érettségi felé már egyre jobban érdekelt a filmezés. Amikor az egyetemre jöttem, akkor éreztem a visszajelzések alapján, hogy talán a színészethez is lehet érzékem. (…) Bence maximálisan alkotótársként tekintett rám, nem volt konvencionálisan értelmezett színész-rendező kapcsolat közöttünk. Baráti viszonyban dolgoztunk együtt, és a mai napig barátok vagyunk. Ez egyébként az egész stábra jellemző” – árulta el Kizlinger Lilla.

Kép forrása: Rengeteg - Mindenhol látlak c. film előzetese

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. március 08. 07:50
Gondoltuk,hogy erről van szó, hogy a tanáraitokat istenként követitek. Ők a ti teljhatalmú isteneitek, ha ő kegyeikből valamelyik diák kiesik, annak vége. Ők meg csúnyán kihasználnak titeket, és a kedvükért kidobtok egy évet a kukába.
rovan
2021. március 08. 00:15
Ez mind nagyon szép és derék. De elsősorban és legelsőként magyar díjakat lenne érdemes megcélozni fiatal magyar színészként és művészként, melyeknek képzésére az SZFE hivatott. Nem a berlini közönségnek kell filmet csinálni, hanem a magyarnak. Az a baj, hogy a külföldi díjak bezsebelése felé hajlik el ez az egész, miközben a magyar közönség nem kap semmit, ami neki szólna.
tevevanegypupu
2021. március 07. 22:59
Tehetséges, és csak egy gyerek..persze hogy bízik ezekben, hozzá nyilván kedvesek voltak..remélhetőleg nem hitetik el vele, hogy nekik köszönhet mindent..
Nyugati Ádám
2021. március 07. 22:40
Valaha érdekelt a Berlini filmfesztivál. Néhány izgalmas tehetségű rendező alkotása megnézésre is érdemes volt. A 2010 utáni időben azonban az öncélú formalizmus, a valós problémák felnagyobbított álproblémákkal való felcserélése a rendezvényt a nagyobb közönség számára értéktelenné tette. Ez a seregszemle, több másikhoz hasonlóan így vált egy szűk körű, az extremitásokra fogékony vékony réteg belügyének. Sajnos a változásban a magyar benevezettek produktumai élen jártak azzal, hogy még az újdonságok után érdeklődő, szélesebb értelmiségi közönségtől is elforduló, intellektuális kihívás helyett meghökkentést, a katarzis helyett viszolygást keltő alkotások benevezésével. Fliegauf Bence alkotásai több értékelés szerin nehezen adják meg magukat. Én két rendezését láttam, ígéretes tehetségnek tartom őt. Várom, hogy mikor rukkol ki egy olyan kiforrott alkotással, ami túlnő a meghökkentésen és a viszolygás keltésen és többszöri megnézésre is érdemes. A díjazott színésznő Indexbeli megnyilvánulása szerintem nem tartalmazott olyan elemeket, amelyre pro vagy kontra bármelyik politikai oldal híveinek reflektálnia kellene. Sajnos az SZFE ügy miatt, különösen a balliberális oldallal egyet nem értő, ennek ellenére szakmailag is elismert művészek földönfutóvá tételének kilátásba helyezése és más, az SZFE jelenlegi balliberális egyenirányításának színesítésével egyetértők durva fenyegetései váltották ki a szélesebb közönség fésületlen megnyilvánulásait. Az egzisztenciális és bántalmazásra utaló fenyegetésre az ingerült reagálás a törvényszerű válasz a fenyegetettek és a velük egyetértők részéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!