Soros fia vette meg a Sátántangót

2021. december 19. 09:08

Alexander Soros vette meg a Sátántangó eredeti kópiáját a freeSZFE jótékonysági árverésén.

2021. december 19. 09:08
null

A freeSZFE egyesületnek saját állítása szerint 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van – számolt be a 444 arról az árverésről, amit az Egyesület tevékenységének fedezésére rendezett. 

„Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és nem csak tanítanak, hanem az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot építenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. Bár sokan segítik a munkát adománnyal, épülettel, ingyen munkával, „a számlánkon jelenleg rendelkezésünkre álló összeg márciusig biztosítja a tavaly megkezdett munka, a képzések folytatását. De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nem tudunk létrehozni” – írta az Egyesület közleményében. 

A december 13-án tartott aukción kéziratok, dedikált művek és festmények, valamint egy 600 ezerért leütött Roskó Gábor-szobor mellett olyan különlegességekre is lehetett licitálni, mint Básti Juli díszletkönyve a legendás Három nővérből (70 ezer), az első Freeszfe maszk (105 ezer), Cate Blanchett és Csákányi Eszter közös dedikált fotója (112 ezer), vitorlázás Sváby Andrással (150 ezer), Örkény Színház színészeinek személyes versmondásai (314 ezer) Nádasdy Ádám online irodalomórája (320 ezer) vagy Nagy Ervin bőrdzsekije a Tanár című sorozatból (500 ezer) – számolt be a 444. 

Az árverésen 19 millió forint gyűlt össze. Az aukció legnagyobb tétele Tarr Béla filmrendező klasszikusának „eredeti, pozitív munkakópiája” volt. A 1994-es Sátántangó filmszalagja zárt licitben kelt el 10 millióért. Szombaton Alexander Soros facebook posztban fedte fel személyét, miszerint ő szerezte meg a kópiát. 

„Azért licitáltam a filmre, hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet Tarr munkássága iránt, illetve hogy szolidaritást vállaljak e nagyszerű intézmény bátor hallgatóival és oktatóival. A kópiát Magyarországon kívül, biztonságos körülmények között tervezem tárolni. Amint törvényes eszközökkel visszaállítják a demokráciát Magyarországon, illetve a Freeszfe elnyeri az őt megillető státuszt, visszaadom a kópiát jogos tulajdonosának, a magyar népnek” – írja posztjában Alexander Soros.

Fotó: AFP

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyikó István
2021. december 19. 23:58
Egy kis,jókor jött segítség nekik is mindig jól jön
roughneck
2021. december 19. 21:22
" amint torvenyes eszkozokkel visszaallitjak a demokraciat Magyarorszagon". Mintha ezt mar hallottam volna valahol...Rossz sejtelmeim vannak!
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. december 19. 19:19
És konkrétan milyen nyilatkozata alapján szűrted le, hogy "nem tisztességes"?
kálmi
2021. december 19. 17:27
Isten óvja Magyarországot a ti " demokráciátokról", úgyhogy a kópiát dugd el egy életre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!