Emberre is veszélyesek és egyre többen vannak a városi ragadozó madarak (videók)

2024. április 23. 20:40

Egy XV. kerületi óvodában hat gyereket és egy középkorú nőt kellett ellátniuk a kiérkező mentősöknek, miután dolmányos varjak támadtak rájuk.

2024. április 23. 20:40

Az elmúlt pár évben egyre gyakoribbak lettek a városokban elszaporodó dolmányos varjak emberek elleni „támadásai”, amelyek elsősorban „fiókaféltő reakciók” – olvasható az Index cikkében. A portálnak nyilatkozó Orbán Zoltán ornitológus szerint  a ragadozó madarak szó szerint mindent elfogyasztanak, amit el tudnak kapni és egészben vagy a csőrükkel apróbb darabokra szaggatva le tudnak nyelni.

A költési időszakuk pedig most kezdődik, így április végétől június elejéig rámenősen védik

a fészket elhagyó, még nem, vagy csak gyengén repülő fiókáikat, néhány vagy néhány tíz méterre megközelítő bármitől, ami nagyobb mondjuk egy egérnél. Ez pedig akár ember is lehet.

Nem tisztelnek sem óvodásokat, sem szemüvegeseket”

– olvasható a cikkben, amely szerint körülbelül öt éve lépett át egy szintet a városiasodó dolmányos varjak állománya. 

Jelenleg Budapesten a legkritikusabb a helyzet, de más nagyobb magyar városokban is gyorsan szaporodnak. A cikkben azt írják: volt olyan gyanútlanul sétálgató férfi, akinek leverték a szemüvegét. 2022 májusában egy XV. kerületi óvodában randalíroztak, 

hat gyereket és egy középkorú nőt kellett ellátniuk a kiérkező mentősöknek.

Az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél nemcsak embereknek, hanem kutyáknak is nekirontottak. De kapott már vérszemet békésen tekerő biciklistáktól is a Duna-parton, Újlipótvárosban egy „vérvarjú”. Mindazonáltal fontos hangsúlyozni, hogy ez a természetes fiókaféltő viselkedés csak üres, nagy hangú ijesztgetés, amit egyszerű elhessegetéssel kezelni lehet.

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. április 27. 10:30 Szerkesztve
A zuglói kuruttyoló békasereg is biztosan vérszomjas dobhártya rongáló! Honnan ennyi idióta mostanában?
Prauer Nóra
2024. április 24. 13:43
...veszélyes.... Újra lehet rettegni 😟 Esetleg meg lehetne próbálni életteret hagyni nekik. És minden más élőlénynek is.
2024. április 24. 09:15 Szerkesztve
A vetési varjú, a dolmányos varjú (vagy szürke varjú), a kormos varjú nem ragadozó madár, hanem a verébalakúak rendjébe, a varjúfélék családjába tartozó fajok. A vetési varjú ráadásul védett madár. Erős túlzás vérvarjúnak nevezni, az meg pláne röhej, ahogy a városi ember kezel egy természetes jelenséget! Mi is védjük az utódainkat, ők is a saját eszköztárukkal.
Hajnóczi Kristóf
2024. április 24. 07:47
Lehet, hogy módosítani kellene a természetvédelmi védettségi besorolásukon, és akkor lehetne őket gyéríteni. A zsákmányállataik érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!