Így tagozódik be Magyar Péter a Gyurcsány vezette baloldalba

2024. április 16. 10:24

A szakértő szerint mivel Magyar Péter az ellenzéki közegben népszerű, így szükség volt arra, hogy egy egységes baloldali platform is megmérettesse magát a következő választásokon.

2024. április 16. 10:24
null

Nyitókép: CÖF

A DK-MSZP-Párbeszéd közös kampányindító rendezvényének apropóján kérdezte a Magyar Nemzet az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóját, Tóth Eriket, aki szerint a hétvégi rendezvény megmutatta, hogy Magyar Péter megjelenésével ellenzékváltó hangulat alakult ki az országban.

Csaknem másfél évtized munkájával Gyurcsány Ferenc elérte egy részét annak, amit korábban papírra is vetett. Az ellenzék vezére egy egységes demokrata párt létrehozásáról álmodozik, 

a baloldali ellenzéki erők pedig nap mint nap asszisztálnak ehhez” 

– fogalmazott a portálnak Tóth Erik, majd hozzátette, úgy véli, a DK–MSZP–Párbeszéd-megállapodás valójában egy diktátum, nem pedig kompromisszum. Ezt azzal magyarázta, hogy a közös EP-listán a befutó helyeket tulajdonképpen a DK szerezte meg, és a fővárosi listán is hasonló erőviszonyokra lehet számítani.

Magyar Péter színre lépése

A szakértő a Magyar Nemzet kérdésére azt is elárulta, hogy a hétvégi kampánynyitó eseményt vélhetően két dolog hívta életre: 

Magyar Péter színre lépése, illetve Gyurcsány Ferenc hiúsága.

Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy Magyar Péter az ellenzéki pártokra nézve jelent valódi fenyegetést, az ő szavazóikat szólítja meg. Éppen ezért nem véletlen, hogy az újdonsült politikus rendszeresen a baloldaliságáról, liberális beállítottságáról vall, és a baloldali platformokon szerepelteti magát” – szögezte le az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Tóth Erik szerint a DK elsőként ismerte fel ezt, és gyorsan szervezkedni kezdett, ezzel próbálva meg elkerülni, amit a Momentum képtelen volt: a népszerűsége, és azzal együtt a szavazóbázisa csökkenését. Mint fogalmazott, „az MSZP és a Párbeszéd így már szinte teljes egészében a DK platformjaiként, mintsem önálló politikai szereplőkként vannak jelen a magyar belpolitikában”.

A szakértő szerint Magyar Péter az ellenzéki közegben népszerű, és láthatóan egyre inkább felfutóban van, 

így szükség volt arra, hogy egy egységes baloldali platform is megmérettesse magát a következő választásokon.

Tóth Erik a Magyar Nemzet kérdésére arra is rávilágított: a fent említett három párt népszerűsége pontosan annyi, mint amit a Magyar Péter-féle Tisza Párt hipotetikus szavazóbázisa kapcsán a közvélemény-kutatók beazonosítottak az aktuális felmérésekben.

Ezt is ajánljuk a témában

Hipnotizált baloldali tömeg

Olvasóink is emlékezhetnek, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a minap úgy fogalmazott, „olyat, amit most látunk, láttunk már (...) közel másfél évtizede van egy baloldali része az országnak, amely baloldali rész csalódott a saját politikusaiban”.

A kormánypárti politikus szerint általában az a menetrend, hogy „ez a csalódott – alapvetően inkább ellenzékváltásban érdekelt – felbőszült tömeg mindig megörül időről időre egy újabb messiás-jelöltnek”. Kocsis emlékeztetett: 

Márki-Zay Péternek hívták az előző ilyen messiás-jelöltet.

Az történik, hogy egyszer csak előkerül valaki, aki már-már hipnotizálja ezt a baloldali tömeget, akinek a felfutását támogatja az egész baloldali sajtó – a HVG, a Telex és mindenki »hurrá cikkeket« írogat róla – aztán persze a baloldali pártok ettől előbb-utóbb elkezdenek feszengeni, hogy mégiscsak az ő tortájukat szeletelik tovább, és

a legvégén jön Gyurcsány Ferenc, aki aztán véget vet az egésznek, tehát a csősz kizavarja a gyerekeket” 

– magyarázta Kocsis Bayer Zsolt műsorában, majd Magyar Péter pártja kapcsán megjegyezte: „a végén úgyis Gyurcsány Feri bácsinál landol az egész”.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar a baloldali szavazók új reménye

Korábban arról is írtunk, hogy a XXI. Század Intézet elemzői szerint az elmúlt időszak eseményei azt mutatják, hogy a baloldali szavazóknak jelent egy új reményt Magyar Péter a korábbi, bukott ellenzéki jelöltek után és szó sincs arról, hogy követői a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazók lennének. Valójában a nagyjából 1,9 millió támogató osztja újra az ellenzék tortáját, 

míg a jobboldali szavazók elhatárolódnak tőle, mivel felbukkanása árulásnak tekinthető.

G. Fodor Gábor arra emlékeztetett, Pukli István, Gulyás Márton, vagy Márki-Zay Péter bukása után láthatóan új stratégia készült a tervezőasztalon. Láthatóan felmérték az ellenzéki politikai stratégiák tervezői, hogy nem lehet elzavarni Orbán Viktort és kormányát. 

Ezért Magyar Péter személyében új stratégia jelent meg, amelynek célja az, hogy a Fidesz ne tudjon a későbbiekben egyedül kormányt alakítani” – fogalmazott. Az elemzők megállapították: Magyar Péter szavaz üresek, hiszen csupa olyat mond, amit a baloldali szavazók hallani szeretnének, majd mindenre rácáfol az ellenkezőjével.

Ellenzékhez köthető nevek Magyar körül

Arról is sok szó esett már, hogy Magyar Péter körül egyre több ellenzékhez köthető név bukkan fel. Kezdve a tüntetésein mindig aktív szerepet vállaló Nagy Ervintől, NoÁron és feleségén, Duda Éván át a volt szocialista miniszter Bárándy Péterig

Vagy megemlíthetjük még azt a Láng Balázst is, akit korábban is szoros szálak fűztek a baloldalhoz, néhány évvel ezelőtt például Márki-Zay Péterért rajongott, 2019-ben az MSZP kampányának egyik kulcsembereként dolgozott, 

2007-ben pedig a Gyurcsány-kormány idején pedig a soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgató volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­ö­­g­­­ö­s­ ­­­l­­­á­­n­y­­­o­­k­­ ­­­v­­­á­r­­n­­­a­­­k­­ ­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
KBA98
2024. április 16. 16:41
Szemét a szeméttel!
5m007h 0p3ra70r
2024. április 16. 13:18
» files32 2024. április 16. 10:36 Még ezer szavazó MP mellett.« Na, mesélj! Ma miről szavaztatok? 🥱
5m007h 0p3ra70r
2024. április 16. 13:16
» tizennyolcfok 2024. április 16. 12:33 orbán csőcseléke megint őrjöng. ez mindig jó jel!« Hat napja már csak ezt böfögöd. Ez mindig jó jel, kutyuskám! 🐾🦮🤡🕶️🕺
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!