Nincs megállás: újra bíróság elé állítják a Lánchíd-botrány főszereplőjét

2024. április 11. 05:28

Néhány hét, és ismét bíróság áll a baloldal milliárdos korrupciós ügyének, a Lánchíd-botránynak a kulcsfigurája, Vig Mór – értesült a Mandiner. A letartóztatásban lévő exügyvéd ellen ugyanis a múltban már több büntetőeljárás indult, ezek közé tartozik az a nemzetközi csalási ügy is, amelyben hamarosan újabb tárgyalást tartanak.

2024. április 11. 05:28
null

(Nyitókép: képernyőfotó)

Május 10-én folytatódik a bíróságon Vig Mór és társai pere. A hídpénzbotrány kulcsfiguráját megközelítőleg negyvenrendbeli csalással vádolják. A bírósági eljárásban Vig esetében tavaly februárban már nem jogerősen döntés született, az exügyvédet, miután mindent beismert, két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették.

Szökésben az egyik vádlott

Az ítéletet azonban a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte, azzal az indokkal, hogy a sértettek tekintetében a polgári jogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. Vig ügye így visszakerült elsőfokra, majd a bíróságon a férfi pár hónapja újra elismerte a bűnösségét. A gyors ítélet azonban ezúttal elmaradt, Vignek további tárgyalásokon is részt kell vennie. A praxisától már eltiltott ügyvédnek van két vádlott-társa is, egyikük büntetett előéletű, ráadásul rengeteg csalási ügye miatt jelenleg is szökésben van, nemzetközi körözés van kiadva ellene.

Rengeteg sértett, hetvenmilliós csalás

A bűnügy szálai egészen 2018 szeptemberéig nyúlnak vissza, onnantól kezdve Vig és két barátja a vád szerint szervezetten, több mint fél éven keresztül összesen harminckét sértettet tévesztettek és károsítottak meg, valamint további nyolc személyt kíséreltek meg becsapni. A csaláshoz kellett egy ghánai cég, egy kitalált történet egy dúsgazdag, ám valójában nem létező befektetőről, valamint sok hiszékeny ember. A bűnszövetség a vádirat szerint több mint hetvenmillió forinthoz jutott csalárd módon, illetve további tizenhatmillió forintot is megkíséreltek megszerezni. Egyes károsultak a kicsalt összegeket közvetlenül Vig ügyvédi letéti számlájára utalták, a pénzeket pedig a jogász pár órával az utalások után az irodájához közel eső ATM automatából fel is vette.

Ezt is ajánljuk a témában

Kísért a múlt

Viget a csalási botrányán kívül a múltban már más ügyekben is „elővették”, a súlyos testi sértés kísérletétől a vesztegetésig bezárólag. Ezekről az eljárásokról bővebben itt olvashatnak.

Hídpénzbotrány

Szintén Vighez, továbbá egy másik ügyvédhez, Hegedüs Dánielhez köthető a baloldal egyik nagy korrupciós ügye, a hídpénzbotrány is. Az előzményekről annyit érdemes felidézni, hogy Vig Mórt (aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére) tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek az eljárásnak a keretében tartottak tavaly év végén házkutatást Hegedüsnél, valamint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Később az is nyilvánosságra került, hogy az A-Híd 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak kilencszázmillió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Baloldali politikusok zsebébe vándorolt a hídpénz?

Lapunk nemrég arról is beszámolt, hogy miután a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, bevonták Hegedűst is az ügyletekbe, aki, úgy tudjuk, a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben. Ezzel Vig és Hegedűs (akinek ráadásul papíron nem volt köze a Sunstrike-hoz) csaknem másfélmilliárd forintnyi Lánchíd-pénzhez juthatott hozzá.

A legfontosabb kérdés persze az, hogy mi lett a pénz sorsa. Bajnai Gordon korábbi bizalmasa erre adott egy megdöbbentő magyarázatot, miszerint a hídpénzből baloldali politikusokat fizettek le. 

Megdőlt Karácsony védekezése

Visszatérve a Hegedűs-féle pénzfelvételekhez, azokra 2022 március vége és 2022. július közepe között került sor, ez az időintervallum pedig cáfolja Karácsony Gergely eddigi védekezését a botránnyal kapcsolatban. A főpolgármester korábban ugyanis azzal érvelt, hogy időben nem estek egybe Vig Mór és az A-Híd Zrt. közötti pénzáramlások és a Lánchíd felújítása. Persze, ez az okfejtés már korábban, Vig Mór esetében sem állta meg teljesen a helyét, de Hegedűs Dániel már egy az egyben a Lánchíd felújítása idején vette fel a cégtől érkező félmilliárd forintnyi pénzt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ötmilliárdos drágulás

Sok kérdést felvet a Lánchíd-tender látványos megdrágulása is, ugyanis az A-Híd Tarlós István regnálása alatt jóval olcsóbban vállalta a munkát. Az önkormányzati választások után azonban Karácsonyék már ötmilliárddal drágább szerződést kötöttek, ráadásul majdnem hatvanszorosára, több mint négymilliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért ugyanakkor megfelezték.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­g­ö­­s­­ ­­l­­­á­­n­­y­o­­k­ ­­­v­­á­r­­n­a­­k­­ ­­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­𝗡
SABOTAGE
2024. április 11. 10:47
Ti kamukrónikás pedofideszes rohadékok!!! Állítsák biróság elé ezt a rohadékot, de a sok mocskos tolvaj pedofideszest is, mondjuk erről nem lehet írni, mert a gazdi megharagszik
o1gpedofil-2
2024. április 11. 08:10
Fideszes tolvajnak, fingnak soha nincs gazdaja! VigMor egy fideszbirka, kocsogok!
o1gpedofil-2
2024. április 11. 08:06
Nagyon helyes, a fideszhez kotheto! A penzugyminiszterium korrupt dolgozoirol mikor ir a cseled mandi? Ott potom 25 milliard tunt el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!