Trianon és a Szlovákmagyarok

2012. június 04. 09:46

A legfontosabb, hogy mindenki vállalja fel azt, ami ő. Nem jó tagadásban vagy félelemben élni. Interjú.

2012. június 04. 09:46
Galán Angéla
Körkép.sk

Meglepték az első reakciók, melyeket Szlovákmagyarok című filmjének trailere még 2011-ben kiváltott?

Némileg igen. Persze, tudtam, hogy ezzel a témával darázsfészekbe nyúlok, de az meglepett, hogy milyen sok és messzemenő következtetést vontak le jónéhányan egy pár perces trailerből, melynek legtöbbször annyi a célja, hogy felkeltse a figyelmet, megragadja az érdeklődést, és nem közli, nem is tudja közölni egy film egészének mondanivalóját. De a helyenként kevéssé jóindulatú megjegyzések is csak arról győztek meg, hogy rengeteg elfojtott érzelem és frusztráció él sokakban a témával a kapcsolatban. Ami világosan mutatja, hogy beszélni kell róla. (...)

Az emberi hang vitathatatlanul a film egyik ismertetőjele, de kérdés, ha már szlovákmagyarok, akkor vajon reprezentatívnak is tartja-e a bemutatott szlovákiai magyar mintát? Volt Önben ilyen ambíció?

Nem igazán. A saját közegemet akartam megmutatni, egy apró részét az egésznek. Ez mindenképp behatárol. Biztos, hogy fontos dolgokat közöl az egészről, de akkor is csak egy része annak. Nyilván lehetne olyan filmet készíteni, ahol a szlovákiai magyar közgondolkodás összes fő aspektusa felvillan (bár nem lenne egyszerű), de az nem az én filmem lenne, ami egy vállaltan személyes és szubjektív megközelítésen alapszik. (...)

Mennyire tartja fontosnak, hogy a szlovákiai magyarok egyértelműen felvállalják magyar nemzetiségüket?

A legfontosabb, hogy mindenki vállalja fel azt, ami ő. Nem jó tagadásban vagy félelemben élni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. június 11. 07:03
Ez az. Az ilyen filmekre és emberekre kell figyelnünk. Nekünk könnyebb itt a határokon belül, ők viszont érzik és látják a valódi helyzetet.
Szadik_1
2012. június 05. 06:03
Most láttam a filmet, szuper! Jó, hogy felhívta a figyelmem ez a cikk, félek, elmulasztottam volna... És akkor valami valóban jóról maradok le! Remélem, honfitársaim is látták, sokan! Bízom benne, hogy meg is értették a Szlovákiai magyarok érzéseit.
Szadik_1
2012. június 05. 06:00
Az "irónia" címszót tessék fellapozni!
KannibálTatárÚr
2012. június 05. 06:00
Tiltakozom a szlovákmagyarok elnevezés ellen. Így azokat lehet nevezni, akik még magyarul jobban beszélnek, mint szlovákul, de már szlovák a nemzeti tudatuk, kerülik a magyar nyelv használatát, gyermekeiket szlováknak nevelik (úgy, hogy a magyart már nem is törik). Bár GA a Körképben kritizálja a szóhasználatot a szlovákiai magyarokra, galádul mégis ő is ezt használja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik