Megkezdődött a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál

2012. június 18. 09:32

Nagyszabású megnyitóval kezdődött meg szombaton este a 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A zsűri tagjai közt Pálfi György filmrendező is megtalálható, Török Ferenc filmrendező Isztambul című filmje pedig a versenyfilmek között szerepel.

2012. június 18. 09:32

Kínai és nemzetközi sztárszínészek, rendezők, producerek, a filmes élet kiemelkedő személyiségeinek felvonulásával kezdődött meg szombat este a 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A mintegy négyszáz sztár közt láthatta a közönség például az Erin Brockovichban, a Köszönjük, hogy rágyújtott! című filmben és A sötét lovagban is szereplő amerikai Aaron Eckhartot, az X-Men sorozattal híressé vált holland Famke Janssent, a hongkongi születésű filmikont, Jackie Chant, a Magyarországon is bemutatott Ellenséges vágyak című film főszereplőjét, Tony Leungot és a Tigris és sárkányból ismert Chow Yun-fatet.

A rendezvényt Jean-Jacques Annaud, francia filmrendező, a filmfesztivál zsűrijének elnöke nyitotta meg. A nemzetközi zsűrit Pálfi György filmrendező, Rahszán Bani-Etemad iráni rendező, Csang Jang (Zhang Yang) kínai rendező, Terence Chang hongkongi-amerikai producer, Heather Graham amerikai színésznő és Li Ping-ping (Li Bingbing) kínai színésznő alkotja. A június 16. és június 24. közt zajló rendezvény ideje alatt háromszáz filmet vetítenek majd 14 különféle programban.

A fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért versengő szekcióba 106 ország több mint 1600 filmje közül tizenhét került végül be közöttük Török Ferenc Isztambulja. A holland és török koprodukcióban készült, nemzetközi színtéren először Sanghajban debütáló alkotást június 18-án mutatják be. A díszbemutatón Török Ferenc mellett Kántor László producer és Yavuz Bingöl, a film egyik főszereplője is részt vesz. A szombati megnyitón Chow Yun-fat hongkongi színészt a kínai filmhez való kiemelkedő hozzájárulásáért díjazták, Vu Ji-gong (Wu Yigong) kínai rendezőt pedig életműdíjban részesítették.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik