Sarandon és Mirren is díjat kap Karlovy Varyban

2012. június 19. 10:07

Susan Sarandon és Helen Mirren Oscar-díjas amerikai színésznők életműdíjat kapnak az idei nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban, mely Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmfesztiválja.

2012. június 19. 10:07

Susan Sarandon Oscar-díjas amerikai színésznő is ellátogat az idei nemzetközi filmfesztiválra Karlovy Varyba – jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfői prágai sajtótájékoztatóján. Az immár 47. nemzetközi filmszemlére, amely Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmfesztiválja, június 29. és július 7. között kerül sor a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban.

Sarandon több korábbi jelölés után 1996-ban a Ments meg, Uram! című filmben nyújtott alakításáért kapta az Oscar-díjat. Karlovy Varyban életműdíjas Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért. Életműdíjas Kristályglóbuszt kap Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő is. A rendezők szerint Mirrent férje, Taylor Hackford amerikai rendező és producer is elkíséri Karlovy Varyba. A fesztiválon külön program keretében levetítik Szabó István Az ajtó című filmdrámáját is. A Szabó Magda regénye nyomán született produkció főszereplője éppen Helen Mirren.

A harmadik életműdíjat Josef Somr neves cseh színész kapja Karlovy Varyban. Az idei filmfesztivál versenyprogramjában nyolc világpremier, de egy német, francia és amerikai alkotás sem szerepel, négy alkotásnak pedig Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. Bár a versenyfilmek jegyzékét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, Prágában úgy hírlik, hogy a rendezők ezúttal magyar játékfilmet sem tűznek műsorra. Bekerült a versenyprogramba azonban egy-egy portugál, norvég, görög, japán, osztrák és lengyel film.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik