Angyali tudomány – 100 éve született Polcz Alaine

2022. október 07. 10:11

Száz éve született Polcz Alaine, akinek a sors, az élet, vagy a Jóisten (ki-ki válasszon közülük saját meglátása szerint) kegyetlen és felemelő pályát szabott ki.

2022. október 07. 10:11
null
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Úgy húsz évvel ezelőtt láttam egyszer, egy beszélgetésen. Akkor először és utoljára. Ami abból a beszélgetésből megmaradt, az leginkább a mondatai mögül érkezett. Abból a rejtélyes világból, amire nincsenek szavaink. Van az úgy, hogy az ember a csendjeivel jóval többet mond, mint a szavaival.

Polcz Alaine lényében valószínűleg ez a csend volt a legerősebb.

Száz éve született, és a sors, az élet, vagy a Jóisten (ki-ki válasszon közülük saját meglátása szerint) kegyetlen és felemelő pályát szabott ki a számára.

Kegyetlent, mert többször is megjárt pokoli mélységeket, de egyben felemelőt is, mert ezt a számára rendelt poklot aztán képes volt átvilágítani és gyógyító erővel felruházni.

Méltán híres könyve, az Asszony a fronton a huszadik századi magyar irodalom egyik állócsillaga. Ebben a könyvben arról beszél, amiről alig-alig lehet beszélni. Mi történik, amikor egy kolozsvári úrilány, a csillogóan okos és művelt fiatal Alaine egyszer csak az emberi szenvedés legsötétebb bugyraiban találja magát. Mi történik ilyenkor egy fiatal lánnyal, mi történik a lelkével. És persze a testével, amelyet – saját elmondása szerint – legalább negyven orosz katona becstelenített meg. Ilyesmiről tényleg nem lehet beszélni, legalábbis józan ésszel nem. Ilyesmiről ezer és ezer nő hallgatott a világháborút követő évtizedekben.

Polcz Alaine messze túl ment a józan ész keretein,

mert megértette, hogy igazán és ténylegesen segíteni csak akkor lehet másokon, ha az ember átlépi a határokat.

Ő átlépte, egész életműve ennek a határátlépésnek a jegyében állt. Az elszenvedett szörnyűségeket csodával határos módon túlélte, de a teste sebzett maradt, gyermeke nem születhetett. A háború után találkozott Mészöly Miklós íróval, s házasságuk hosszú és viharos évtizedei alatt teljesítette be csodálatos küldetését.

„Lélekkel teremtett lények specialistája volt” – írta róla nekrológjában Nádas Péter, s ez a száraz, szikár mondat tényleg nagyon közelről megvilágítja Polcz Alaine személyiségét. Hosszú életútjának centrumában a halál állt, vagy inkább a halálhoz vezető út. Ami valójában azt jelenti, hogy egész lényével az életre fókuszált. A tanatológia tudományának magyarországi apostolaként olyasmiről beszélt és írt, amit a legtöbbször magunkba zárunk. Haldokló gyermekek százait kísérte az átlépés kapujáig. Vagy ki tudja, talán még a kapun átlépve is velük maradt.

Volt az életemnek egy szakasza, amikor olyan gyerekek közelében lehettem, akik a közeli halál tudatával éltek együtt. Azt hiszem, tudom, miről beszélek, amikor azt mondom, hogy

amit Polcz Alaine csinált, az nagyon közel állt az angyalok nem evilági tudományához.

Sokszor az az érzésem, hogy valójában képtelenek vagyunk felmérni az efféle munkálkodás jelentőségét. A Magyar Hospice Mozgalom létrehozásával ennek az angyali munkának szakmai kereteket adott. Erdélyből olyan hagyományokat hozott, amelyek az egyszerűség, az aszkézis fontosságát hangsúlyozták, de leginkább egy olyan rend szükségességét, ami nélkül az emberi élet káoszba és céltalanságba fullad.

Az élet értelmes rendje határozza meg a halál értelmét – talán ebben áll Polcz Alaine munkájának summája. „A koporsónak nincs csomagtartója” – sokszor emlegette ezt egyik közeli munkatársa, Ablonczy Anna szerint.

Egyszerű igazság ez, mindnyájan tudjuk, mégis az utolsó pillanatig ragaszkodunk ehhez a nem létező csomagtartóhoz.

Polcz Alaine élete és munkássága számomra mindig istenbizonyíték volt,

annak a bizonyítéka, hogy ez a bizonyos csomagtartó létezik, de tényleg semmi más nem fér bele, csak az, amit a lelkünkben összegyűjtve viszünk magunkkal a kapun túli, ismeretlen világba. 

 

Fotó: Wosinszky Mór Múzeum

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. október 08. 19:25
Ha már erről az írónőről van szó: Régen a háborúban a győztes bevonult, lelőtték a férfiakat, és megerőszakolták a nőket. Most már teljes a kép az ukrán fonton: az ukránok bevonulnak Harkivba, lelövik a nőket, és megerőszakolják a férfiakat.
Agnieszka
2022. október 08. 10:09
Az asszony a fronton NAGYREGÉNY. Amellett olyan szörnyűséget tett közismertté, amiről nem lehetett addig beszélni sem, csak a felszabadítónk hősi neve volt. Ha semmi mást NEM tett volna, mint hogy a köztudat részévé tette Magyarország orosz megszállásának menetét a civil lakosságot illetően, EZ is elég lenne ahhoz, h. holtában is tiszteljük, szeressük. Az igazság nagyon szomorú tud lenni, de hazugságban élni nagyon rossz.
Armageddon
2022. október 08. 07:10
A rezsim helyében lennék, az Asszony a fronton c. művét filmesíteném meg. Okulásul!
Armageddon
2022. október 08. 06:47
Az asszony a fronton könyvének OROSZ fordítója is elrémült a rémtettek sokaságán. Az utolsó oldalon található az ő véleménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!