Utánajártunk: ezért kerül többe most ez a higiéniai termék!

2023. június 09. 15:00

A szakmai szövetség szerint több külső tényező együttes hatása okozza, hogy pár hónap alatt az egekig nőtt a papír ára.

2023. június 09. 15:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Mindannyiunk használja napjában többször, mégsem esik sok szó róla, pedig az elmúlt hónapokban sok más termékhez hasonlóan ennek is drasztikusan megnőtt a kiskereskedelmi ára. A drogériákat és áruházakat járva többen elképedve nézhették, mennyibe is kerül jelenleg a WC-papír, vagy ahogy a Központi Statisztikai Hivatal jegyzi: egészségügyi papír.

A hivatal a legáltalánosabb termékkel számol, a háromrétegű és nyolcdarabos termékről, ezek a legnépszerűbbek a polcokon, azonban egységárat tekintve általában jobban megéri a nagyobb csomagolású kiszerelésekből választani, úgy egy darabra lebontva ha kevéssel is, de jobban kijön a vásárló. 

Kikerekedő szemek, padlót súroló állak

Kisebb-nagyobb ingadozások láthatóak a fentebb már említett termék havi aktuális átlagárainál, ez több tényezőből adódik össze, hiszen a WC-papír a külső tényezőknek egyik legjobban kitett áru. Az utolsó békeidőt nézve, 2019 év végén 890 forintos áron lehetett kapni a háromrétegű, nyolcdarabos WC-papírt, az azóta eltelt években ez az ár megduplázódott.

Fotó: Grace Cary/Getty Images
Fotó: Grace Cary/Getty Images

Érdekesség, hogy a koronavírus-járvány nem igazán fogott ki az árakon, 10-15 forintokkal emelkedett csak a kiskereskedelmi ár. Még annak ellenére sem volt a KSH szerint drasztikus áremelkedés a Covid-járvány legelején, hogy elképesztő túlkereslet volt a termékekre. Mindannyian emlékezhetünk még a képsorokra, mikor a boltokban üres polcok várták a vásárlókat, mert mindenki felvásárolta az összes terméket, mintha nem lenne holnap. 

A nagy áremelkedést egyértelműen a háború okozta, addig a normál inflációs ütemben emelkedett a toalettpapír ára, azonban a szomszédunkban kitört harcokat követően durva emelkedésbe kezdtek az árak.

A háború tavaly februári kirobbanásakor a fentebb már részletezett csomagolású csomag átlagosan 1050 forintba került, ám decemberre már másfélszeresére, átlagosan 1630 forintra drágult. Bár az ütem lassult, a trend nem állt le, a legfrissebb, áprilisi adatok szerint jelenleg az átlagár 1690 forint körül mozog.

Luxus lesz a WC-papír?

Megkerestük a Nyomda- és Papíripari Szövetséget, hogy megtudjuk, mi állhat a folyamat mögött. Tóth Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója a Mandiner megkeresésére elmondta, hogy az alapanyagok ára is emelkedett. Szavai szerint az elmúlt évben a termékek előállítási költségei a duplájára nőttek.

– jegyezte meg Tóth Gábor, aki szerint a termék előállításához szükséges cellulóz ára  is jelentősen emelkedett.

Fotó: Thierry Dosogne / Getty Images
Fotó: Thierry Dosogne / Getty Images

Árfelhajtó tényezőnek nevezte továbbá azt, hogy akadoznak az ellátási láncok, továbbá szűkültek a piacok és beszerzési források, mely ugyancsak felfelé hajtotta az árakat. 

– fejtette ki a szakértő, aki szerint az árak folyamatos emelkedését tapasztalva inkább otthoni készletezésbe kezdtek a vásárlók, minden akciós lehetőséget kihasználva. 

Nyitókép: baona / Getty Images

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. június 10. 00:11
A lapulevél viszont olcsóbb lett a sok eső miatt
Kanóc
2023. június 09. 18:00
Hát persze, nem is a fogyasztói szokások dominálnak az árképzésben elsősorban, dehogy. Ezek is elmennek a picsába.
Esvány
2023. június 09. 17:31
Ezt is megértük: luxuscikk lett a budipapír!
masikhozzaszolo
2023. június 09. 17:18
/továbbá szűkültek a piacok/ Ez olyan mint a tisztasági manager (takarító) Vagy a jószágigazgató (birkapásztor) Magyarul befagy a sgünk. (piacszűkülés)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!