Európai Filmdíjak: Bertolucci életműdíjat kap

2012. október 09. 12:19

Életműdíjával tünteti ki Bernardo Bertoluccit az Európai Filmakadémia. Till Attila Csicska című filmje automatikusan versenyben van a legjobb rövidfilmnek járó szoborért azzal, hogy tavasszal díjat nyert a tamperei filmfesztiválon.

2012. október 09. 12:19

Életműdíjával tünteti ki Bernardo Bertoluccit az Európai Filmakadémia: az olasz filmrendező december 1-én, az Európai Filmdíjak átadó ünnepségén részesül az elismerésben. „Bernardo Bertolucci egyedülálló és elkötelezett módon járult hozzá a világ filmművészetéhez, ezért az Európai Filmakadémia nagy büszkeséggel tünteti ki idei életműdíjával” – áll a szervezet keddi közleményében. Bertolucci Pier Paolo Pasolini mellett kezdte karrierjét A csóró című alkotásban, első saját filmjét 21 évesen rendezte. Második, a Forradalom előtt című 1964-es munkájával már nagy sikert aratott, alkotásai azóta is meghatározók a filmművészetben.

1970-es filmje, A megalkuvó – Jean-Louis Trintignant és Stefania Sandrelli főszereplésével – szerepelt a Berlinalén, Olaszországban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó David di Donatello díjat. Ez a mű hozta meg Bertolucci első Oscar-jelölését, amelyet újabb kettő követett az 1972-es Utolsó tangó Párizsban című moziért, amelyben Marlon Brando, Maria Schneider és Jean-Pierre Léaud játszották a főszerepeket. Bertolucci hírnevét tovább növelte az 1976-ban készült Huszadik század Robert de Niro, Gérard Depardieu és Burt Lancaster főszereplésével, valamint Az utolsó császár (1987), amely kilenc Oscar-, három BAFTA-, egy César-, és kilenc David di Donatello-díjat nyert, továbbá hazavihette 1988-ban a zsűri különdíját az első Európai Filmdíjak közül.

Későbbi filmjei közül kiemelkedik a Debra Winger és John Malkovich főszereplésével készült Oltalmazó ég, valamint a 2003-ban készült Álmodozók, amely szerepelt az EFA közönségdíja és a spanyol Goya-díj jelöltjei között. Legújabb alkotása az idei Me and You, amelyet versenyen kívül mutattak be a cannes-i filmfesztiválon. Az Európai Filmdíjakat december 1-én Máltán adják át. Till Attila Csicska című filmje automatikusan versenyben van a legjobb rövidfilmnek járó szoborért azzal, hogy tavasszal díjat nyert a tamperei filmfesztiválon.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!