Így legyél részese a „nagy ukrán győzelemnek” – felállt Zelenszkij celebhadosztálya

2023. május 16. 12:00

Egyéves az ukrán elnök által kitalált pénzgyűjtő kampány, ami olyan neveket vonzott be, mint a Luke Skywalkert játszó Mark Hamill, Martin Scorsese vagy Andrij Sevcsenko.

2023. május 16. 12:00
null

A Politico arról ír, miként lett Luke Skywalker and Bear Grylls része Volodimir Zelenszkij ukrán elnök United24 nevű pénzgyűjtő kampányának, ami május 5-én ünnepelte egy éves évfordulóját.

Mint írják: a háború kitörése után az ukrán digitális miniszter, Mihajlo Fedorov megkereste az egyik vezető ukrán kreatív ügynökség és lap (a Hello! Magazine) vezetőjét, Jaroszlava Greszt, azzal az elképzeléssel, hogy

Kijev létrehozhatná a világ első kormányzati fundraising, vagyis adománygyűjtő kampányát.

A kampány nevét Zelenszkij találta ki: United24; ahogy a célt is: „az egész civilizált felsorakoztatása Ukrajna mögött”. Gresz számára a feladat új volt, de a Politicónak azt nyilatkozta, hogy látni Zelenszkij elnök megviselt arcát egy Zoom-meetingen jó sok érzelmi töltést adott neki. A kampánycsapat öt fővel indult, de 12 főre bővült.

Az első „nagykövet”, aki nemzetközileg ismert celebritásként csatlakozott a kezdeményezéshez, Andrij Sevcsenko ukrán labdarúgó volt. Ő aztán hozta magával a többiek csatlakozását.

Támogató lett Julia Roberts, Martin Scorsese, Wes Anderson, és a kezdeményezés nagykövetévé vált a Luke Skywalkert játszó Mark Hamill vagy épp a kalandor-médiaszemélyiség Bear Grylls.

A svéd kutató Ivar Ekman, aki nemrég az ukránok kommunikációs stratégiájáról írt könyvet társszerzőként, azt mondta a Politicónak: a United24 jó példája annak, hogyan működik egy profi országkommunikációs kampány.

Gresz stratégiája az, hogy nem pénzt kérnek, hanem azzal keresik meg az embereket, hogy részesei lehetnek „a nagy ukrán győzelemnek”. Ezzel együtt egy év alatt 325 millió dollárt lapátoltak össze különféle módokon.

Fotó: Politico/United24

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gladi
2023. május 16. 19:05
Színészként nem biztos, hogy találkozott volna velük...., mármint nem jelenlegi színészként....
Armageddon
2023. május 16. 18:44
Galina Fasztszopszkaja hol van, morzsik?
KBA98
2023. május 16. 18:35
így tömegesen elmehetnek a pi...ba!
Zsoldos
2023. május 16. 17:27
És hogy vihorásznak a fotón a hitvány korcsok, mintha nem is háború lenne. Gátlástalan söpredék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!