Az autoriter propaganda amerikai arca

2023. szeptember 26. 09:47

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin igényeit Tucker Carlson elégíti ki.

2023. szeptember 26. 09:47
American journalist Anne Applebaum visits Gdansk
Anne Applebaum
Anne Applebaum
The Atlantic

„»Axis Sally« volt az általános gúnyneve azoknak a nőknek, akik rekedt hangon és jó angolsággal német és olasz propagandát olvastak be a rádióba a második világháború idején. Ugyanígy cselekedtek a »tokiói rózsák« Japánban, és ugyanaz volt a céljuk: az amerikai katonákat akarták demoralizálni olyan szövegekkel, mint hogy hatalmasak a veszteségeik, a parancsnokaik csapnivalóak, az ügyük pedig elveszett. »Ti szegény, ostoba bárányok – meneteltek a vágóhíd felé« – mondta az egyik ilyen német rádiós 1944-ben. 

Tucker Carlson szintén idegen diktátorok propagandáját ismétli angol nyelven. Habár neki abszolút nincs olyan történelmi jelentősége, mint az Axis Sallyknek vagy a tokiói rózsáknak, de a hitelessége pont megegyezik. Ez a férfi, aki úgy dicsérte a nyilvánosságban Donald Trumpot, hogy a háta mögött arról írt, mennyire rühelli, most komoly ábrázattal készített egy interjút egy elítélt csalóval, aki azt állította, cracket szívott és Barack Obamával szexelt. De amikor Carlson Orbán Viktor vagy Vlagyimir Putyin nevében beszél, akkor szavait elismétlik Magyarországon és Oroszországban. 

Ezt is ajánljuk a témában

»Nézzétek, egy kiemelkedő amerikai újságíró támogat minket.«

Nem tudom, hogy mi motiválja Carlsont, nem nyilatkozott, mindenesetre szavai az amerikai szélsőjobboldal berkeiben keringenek, és ezt aztán republikánus elnökjelöltek is elkezdik szajkózni. Úgyhogy nagyon is tisztázni kellene őket.”

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. szeptember 30. 18:27
Itt vki angolul szól. Jjjo. A lényeget értem. Értem most már visszamenőleg is. Tehát a Zelenszkij elleni orosz (?) médiapropagandát közvetíti. Magam részéről, mivel nem istenítek senkit, - ha nem láttam még csodatévő erejét -, nem is ábrándít ki semmi eme istenítendő személyekből. (Persze, mert megtehetem. De azért vagyok kisember, hogy legalább ennyi az enyém legyen.) Mindenesetre TÉNY, hogy Z. egy pozitív ügy képviselője: egy megtámadott ország vezetője. Az is TÉNY, hogy C. meg csak saját maga képviselője, aki keresi a lehetőséget, hogy érvényesüljön (megéljen) a politika határvidékein. DE! Ettől még természetesen Orbán rendszere erőteljes diktatúra-képet mutat. Már amennyit megengednek az Európai demokratikus játékszabályok ehhez (sajnos elég sokat), és amennyit meg lehetővé tesz az EU-pénz is ehhez, meg Orbán meggazdagodásához. (Sajnos nagyon sokat.)
kukasmacska
2023. szeptember 27. 09:15
Vajon Anne-nak mi volt a beceneve?
Ergit
2023. szeptember 27. 08:08
És persze a "diktátorok" kielégüléseit is irigyli!
Ergit
2023. szeptember 27. 08:07
Anne irigyli Carlson kielégüléseit! :D :D :D :D CIKI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!