Biden egy mondattal tönkretette, amit Blinken három nap alatt felépített

2023. június 21. 15:50

Kína azonnal reagált az amerikai elnök kijelentésére.

2023. június 21. 15:50
null

Hétfőn zárult le az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kínai diplomáciai látogatása, amelynek során több fontos diplomatával egyeztetett, hétfőn pedig a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel is találkozott egy 35 perces megbeszélés erejéig.

Az amerikai politikus utazása nagy jelentőséggel bírt a kínai-amerikai kapcsolat szempontjából, ami most mélyponton van.

A találkozót mindkét fél pozitívan értékelte, Blinken a hétfői tárgyalás után azt nyilatkozta:

„Azért utaztam Kínába, hogy javítsam a nehézkesen működő kommunikációt a két ország között, hogy egyértelműen képviseljem az álláspontunkat és a szándékunkat azokon a területeken, ahol nem értünk egyet, és hogy találjunk olyan területeket, ahol esetlegesen együtt tudunk működni, mert a nemzetközi érdekeink megegyeznek. És ez mind megtörtént” – mondta, és hozzátette, fontos megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping elnökkel.

Bár a találkozók előtt bizalmatlanok voltak egymással szemben, a több órás tárgyalások után „egyre több pozitívumot tudtak mondani egymásnak”.

A kínai fél utólag így értékelte a megbeszéléseket: „őszinte, konstruktív és mélyreható”. Az USA hasonlóképp értékelt, kiemelték, hogy Blinken a diplomácia jelentőségét hangsúlyozta. Illetve fontosnak tartják, hogy a két ország között megfelelően működjenek a kommunikációs csatornák, és ne legyenek félreértések.

– írja a kínai fél.

Ehhez képest egy nappal később Joe Biden elnök egy kaliforniai adománygyűjtő programon diktátornak nevezte a kínai elnököt. Biden egy februári eseményre utalt vissza, amikor az amerikai légierő lelőtt egy kínai léggömböt, amely feltehetően katonai felderítést végzett az USA felett.

Biden szerint Hszi Csin-ping azért volt annak idején mérges, amikor megtudta, hogy az amerikaiak kilőtték a kém eszközökkel felszerelt léggömböt, mert nem tudott róla, hogy a léggömb egyáltalán ott van. „Ez nagy bosszúság a diktátoroknak, ha valami anélkül történik, hogy tudnának róla” – magyarázta az amerikai elnök.

A Blinken által épphogy csak beragasztott sebeket Bidennek egy fél mondattal sikerült feltépnie. Kína másnap már reagált is Biden kijelentésére. A kínaiak szerint a megjegyzés egy „abszurd, váratlan provokáció” volt, különösen az után egy nappal, hogy a két ország közösen kezdett el azon munkálkodni, hogy csökkentsék a köztük lévő feszültséget, ami Peking szerint mindenki érdekeit szolgálja.

 

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. június 22. 00:55
Biden teljesen agyhalott? Agyhaldokló mindenesetre
Bgood
2023. június 21. 23:46
Parkinson elnök urat vissza kéne most már vonni a frontvonalról...
feketepemete
2023. június 21. 20:31
Állítólag még a glasgow-i klímacsúcs egyik rendezvényén történt hogy a cornwall-i hercegnő személyes jelenlétében szellentette el magát sleepy joe , amely Camilla hercegnő szerint olyan hosszú és hangos volt, hogy nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Gondolom szerencsétlen bidé bealudt, azt se tudta hol van és mi történik vele. Bidé és brüsszel korrupt politikusai tökéletesen jellemzik a hanyatló nyugatot; csak ki ne robbantsák a III. világháborút...
teljesenertelmetlen
2023. június 21. 19:50
Ügyes bácsi! Cukrot neki! Süvegcukrot, hogy arra üljön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!