Fehér Ház: Amerika nem akar konfliktust a húszikkal, de saját védelmében a jövőben is lépni fog

2024. január 01. 06:55

Amerikai helikopterek semmisítették meg a jemeni fegyveresek több kishajóját, amelyek tüzet nyitottak a katonai egységekre a Vörös-tengeren.

2024. január 01. 06:55

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog – közölte vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt követően, hogy amerikai helikopterek semmisítették meg a jemeni fegyveresek több kishajóját, amelyek tüzet nyitottak a katonai egységekre a Vörös-tengeren. John Kirby az ABC televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akarja a konfliktus kiszélesítését a Közel-Keleten. Ugyanakkor jelentős nemzetbiztonsági érdekek kötik a régióhoz, amelyek védelmében 

a megfelelő formájú erőket irányítja oda, és önvédelemből a jövőben is cselekedni fog.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora úgy fogalmazott, hogy a húszik akkor járnának a legjobban, ha felhagynának a Vörös-tengeren végrehajtott támadásokkal. 

Helikopterekkel csaptak le

A jemeni fegyveres csoport tagjai a hétvégén négy kishajóval közelítettek meg egy kereskedelmi hajót, a szingapúri zászló alatt hajózó Maersk Hangzhou konténerszállítót, amelyet hatalmukba akartak keríteni. Miután a megtámadott civil jármű segélykérést adott le, a közelben tartózkodó amerikai repülőgéphordozóról helikopterek siettek segítségére, amelyekre a húszik tüzet nyitottak hajóikról. Az amerikai katonaság a tüzet viszonozta 

és három kishajót elsüllyesztett, a fedélzetükön tartózkodókat megölve.

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom) az incidenssel kapcsolatban közölte, hogy amerikai katonákban és eszközökben nem esett kár. Az amerikai hadsereg az Izrael és a Hamász közötti háború által elmélyített közel-keleti válság óta most első alkalommal okozta az Irán által támogatott húszi fegyveresek halálát. Az amerikai egységek az elmúlt hónapokban kerülték, hogy közvetlenül támadják a jemeni felkelők állásait, amelyek az elmúlt hetekben több tucat alkalommal indítottak rakéta- és dróntámadást a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen, valamint többször lőttek ki rakétát Izrael irányában is.

(MTI)

Kép forrása: ARLO K. ABRAHAMSON / US NAVY / AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. január 01. 15:26
A rongyfejű jemeniek ebből sem értenek. Ratata.
Kovács Ubul
2024. január 01. 11:36
A Gonoszusa kilőtte a putyinisták szövetségeseit.
masikhozzaszolo
2024. január 01. 10:25
Az oroszok sem akartak, de saját védelmük érdekében léptek. Pontosan. De az oroszok saját VÉDELMÜKBEN, mert ott oroszok laknak, és határuk is van közös, amerika esetében ÉRDEKÜKBEN, és semmi amerikai nem lakik ott a közelben. Egy államuk sem. Még Hawai-t megérteném.
chief Bromden
2024. január 01. 08:45
Az oroszok sem akartak, de saját védelmük érdekében léptek. Mint a jenkik a kubai rakétaválság esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!