A háború felé tolnák a német kancellárt a szocdem héják

2024. március 28. 09:51

Az SPD-n belül nő az elégedetlenség az óvatos kancellár miatt. Ezúttal neves szociáldemokrata intellektuelek fogalmaztak meg kritikát Scholz „kétértelmű retorikájával” kapcsolatban.

2024. március 28. 09:51
Olaf Scholz meets Srettha Thavisin

Nyitókép: Florian Gaertner / Florian Gaertner/photothek.de / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Egyes szociáldemokratáknak nem tetszik, hogy Scholz egyre inkább hangsúlyozza, Németországot távol kell tartani a háborútól és megtagadja a Taurus nagy hatótávolságú rakéták Kijevbe küldését – írja az Euractiv. 

Szerdán egy csapat ismert szociáldemokrata intellektuel elítélte Olaf Scholz kancellár „kétértelmű retorikáját” Oroszországgal kapcsolatban.

„Mint párttagok és tudósok, növekvő aggodalommal figyeljük az SPD álláspontját Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatban” – írták a levélben.

Ennyi volt a „Zeitenwende”?

Scholz az orosz-ukrán háború hatására bejelentette a német külpolitika fordulópontját, amely magában foglalja a védelmi kiadások növelését és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt is. A levelet író értelmiségiek csoportja szerint Scholz azonban nem mutat elég szolidaritást, mert például elkerülte, hogy azt mondja: az ukránok győzni fognak. 

A tudósok kijelentették: azt szeretnék, ha a szociáldemokraták „végre előállnának egy ukrán győzelemre irányuló stratégiával.”

Nem ez az első eset, hogy Scholzot a hárompárti kormánykoalíció soraiból kritikával illetik a témában, bár saját pártja eddig többnyire csendben maradt.

Megengedő politika

A szociáldemokratákat korábban azzal vádolták, hogy túl megengedőek Moszkvával szemben. A hónap elején a pártban felháborodást váltott ki, hogy többen felvetették, hogy Ukrajnának tárgyalásokat kellene kezdeményeznie Oroszországgal.

Michael Roth parlamenti képviselő és Európa-ügyi miniszter, az ukránok támogatásának egyik szociáldemokrata bajnoka nemrég bejelentette, hogy a következő választásokon nem indul, és a kérdéssel kapcsolatos elmérgesedett légkörre hivatkozott távozásának okaként.

Scholz eddig elutasította kritikákat.

„Biztos vagyok benne, hogy sok polgár egyetért abban, hogy az európai biztonság kérdése jó kezekben van a kormányomnál és nálam” – mondta Scholz újságíróknak szerdán.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. március 28. 14:55
A héják ellen nagyobb drónokat kell bevetni. Közelharcban is jobbak már. Távolabbról meg semmi esélye egy héjának.:)
Beszélgető
2024. március 28. 10:25
Scholz teszetoszasága mögött egyre inkább kiviláglik, hogy egyszerűen csak félti a népe, európa életét. Egy újabb európai háború elsöpri mindazt, amit 70-80 év alatt létrehozott ez a kontinens. Meg kell egyezni a békéről, vissza kell térni a békés hétköznapokhoz. Azt sem bánom, ha parázs viták lesznek nemekről, felvonulásokról, gazdasági erőfölényről, csak ne kelljen kiirtanunk egymást...
Beszélgető
2024. március 28. 10:21
volti, Ez te sem akarod igazán! Én beérem az elméleti vitákkal, nem akarok frontharcosként bizonyítani...
voltospultos-2
2024. március 28. 10:16
Na lássuk, ki nevet a végén! A homogén tárdadalom vaskezű vezérrel, vagy a csőcselék, petyhüdt muciológus vezérrel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!