A jobboldaltól való rettegéssel szereznének népszerűséget a német szocdemek

2024. április 26. 11:39

Nem megy jól Scholz kancellár pártjának, előveszik a régi kártyát.

2024. április 26. 11:39

Fotón: Olaf Scholz német kancellár (fotó: Thomas Trutschel)

 

Németország is készül az európai parlamenti választásra – no meg az egymást követő tartományi választásokra ősszel, ahol a rendszerkritikus jobboldal előretörése várható.

A német szövetségi baloldali-liberális kormánykoalíció vezető ereje, a szocdemek nem állnak jól a pártversenyben: 

mindössze 14-16 százalékos népszerűséggel rendelkeznek. 

Ezzel a harmadik helyen állnak a 30-31 százalékos, ellenzékbe szorult CDU és a most 16-19 százalék között mért AfD mögött.

A szocdemeknek most nem is a pártverseny megnyerése a tét, hanem az abszolút politikai ellenfél AfD-vel szembeni küzdelem, mind ideológiailag, mind a népszerűségben.

Az Euractiv arról ír, a szocdemek éppen az AfD-vel kapcsolatos félelmekre igyekeznek építeni kampányukba. Hagyományos és posztmodern 

baloldali ellenállást hirdetnek minden szinten az AfD-vel és nézeteikkel szemben.

„Németországban nagyon másfajta kampányt csinálunk most, mivel százezrek mentek ki az utcára, hogy tüntessenek a szélsőjobb ellen” – jelentette ki Katarina Barley, a szocdemek EP-listavezetője. Hozzáteszi: „A pártom több mint 160 éves, mindig harcoltunk a fasizmus bármilyen formája ellen. Ez nagyon fontos nekünk, motivál minket, tagságunkat és szavazóinkat is.”

Maga Olaf Scholz kancellár is a „szélsőjobb” elleni harcot hirdeti a kampány során. Barley emellett a béke, a biztonság, a gazdasági igazságosság és a társadalmi együttműködés jelszavait emeli ki, amire az SPD építi a kampányát, és amire szerinte a német választók is rezonálnak.

A helyzet viszont az, hogy az elmúlt hónapokban az AfD a párt körüli botrányok és az ellene felsorakozó német nyilvánosság miatt ugyan veszített támogatottságából, de az SPD nem mozdult semmit fölfelé.

A szocdemek ugyanolyan elutasítottak, mint korábban, 

és alig minden hatodik német választja csak a vezető német kormánypártot. A hárompárti koalíció összesített támogatottsága alig 32 százalék a választási év tavaszán. Innen szép nyernie, vagy ha nyerni nem is, legalább kicsit előre lépnie az elvtársaknak.
 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iphone-3
2024. április 28. 16:23
szemét kis törpe patkány
Szerintem
2024. április 26. 15:32
"A szocdemeknek most nem is a pártverseny megnyerése a tét, hanem az abszolút politikai ellenfél AfD-vel szembeni küzdelem, mind ideológiailag, mind a népszerűségben." A pártversenyben a balfaszok hamis lózungjai nem állják meg a helyüket a racionális érvekkel szemben, hát marad a megbélyegzés, a diktatórikus eszközök, a szólásszabadság korlátozása, a betiltással fenyegetés.
kastellorizo
2024. április 26. 15:22
RasPutin 2024. április 26. 12:36 Problémafelvetés
kastellorizo
2024. április 26. 15:21
Teljes mindegy, hogy a cdu vagy a szocdemek. Ez csak néphülyítés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!