Karikó Katalin bevallotta: „Az első héten minden este sírtam"

2024. április 17. 11:24

A legnagyobb nehézségeiről és a nők győzelméről is beszélt az olasz lapnak adott interjújában Karikó Katalin világhírű magyar biokémikus, aki azt is elárulta, a Nobel-díj után melyik elismerés hiányzik az életéből.

2024. április 17. 11:24
MÜLLER Adrien; AGOSTINI, Pierre; WEISSMAN, Drew; KRAUSZ Ferenc; L'HUILLIER, Anne; KARIKÓ Katalin; NORLÉN, Andreas

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olaszul is megjelent önéletrajzi könyvének apropóján készített interjút Karikó Katalinnal a La Repubblica, amelyben felidézte nagyon szegény gyerekkorát, az egyetemi éveit, a politikai rendőrség ellenőrzését és az amerikai költözését is.

Főnökei eleinte nem bíztak elképzeléseiben, a világhírű magyar Nobel-díjas biokémikus viszont ragaszkodott hozzá, hogy szeretné megérteni az RNS szerepét és terápiás célokra használni.

Most már csak a férjem Oscar-díja hiányzik

– jegyezte meg a történelmi elismerésekkel kapcsolatban Karikó Katalin, aki úgy érzi, az ő Nobel-díja a nők győzelme is. Hozzátette, a legkevésbé éppen egy nő hitt benne, míg a férfiak támogatták a munkáját.

Az interjúban a legnehezebben leküzdhető akadályokról is beszélt: „A kommunista Magyarországról az USA-ba költözni. De talán még ennél is nehezebb volt újrakezdeni és Németországba költözni, ahol nem tudtam a nyelvet. Az első héten minden este sírtam."

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­­l­á­­­n­y­­­o­­k­ ­­v­­á­­r­­n­­a­k­ ­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
KBA98
2024. április 17. 16:52
Van miért!
niof78
2024. április 17. 15:50
Biztos nem azért bőgött (ha egyáltalán), mert egy abszolút kísérleti fázisban lévő szert sikerült rátukmálni emberek tízmillióira, lesz ami lesz alapon. Aztán azóta tudjuk, hogy k*rva sok lehetséges mellékhatását azonosították már annak a szarnak. Ezért most nem sír? Álszent mocsok.
nempolitizalok-0
2024. április 17. 12:09 Szerkesztve
A bolsik honnan is ismerték volna fel a tehetséget, a nekik megfelelő "balliberális értelmiségi " elsősorban szervilis, a tudás inkább probléma, gyanús. Az ilyesmit a bolsik nem szeretik, sem a párttitkár, sem a vezető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!