Óriási zuhanás egy évtized alatt: ezek az országok lettek a legboldogtalanabbak!

2024. április 27. 12:47

A világ legboldogtalanabb országát könnyű kitalálni, de vannak meglepő nevek a listán.

2024. április 27. 12:47

Nyitókép: Nava Jamshidi/Getty Images

 

A World Happiness Report adatai a Gallup World Pollból származnak, amely szinte a világ minden országában 1000 válaszadót kér meg arra, hogy értékeljék életüket egy 0-tól 10-ig tartó skálán, hol a 10 a legjobb, a 0 pedig a legrosszabbat jelenti. Az eredményeket három év alatt átlagolják.

A Visual Capitalist most egy cikkben összegyűjtötte azokat az országokat, ahol a legdrámaibb volt a zuhanás az elmúlt évtizedben.

A világ legboldogtalanabb országa Afganisztán,

amely 2010 óta 60 százalékkal lett boldogtalanabb, amely jelzi milyen hatással volt az ország lakosaira az amerikai kivonulás és a tálib hatalomátvétel. 

A második legnagyobb zuhanást Libanonban mérték: az emberek boldogság érzete 46 százalékkal csökkent. Az elmúlt években súlyos gazdasági válság sújtotta a nemzetet. A közel-keleti államban élő másfél millió szír és több százezer palesztin menekült, a libanoniak fele szegénységi küszöb alatt él, a fiatalok egyharmada munkanélküli.

Az elmúlt években több nagy tömeges kormányellenes tüntetésre került sor az országban.

A top 10-be Venezuela is bekerült. A dél-amerikai országban a szocialista diktatúra szétverte a gazdaságot, politikai válság alakult ki és az utcákon bűnbandák uralkodnak. Néhány évvel ezelőtt egy Dél–Amerika-szakértő így nyilatkozott az ottani állapotokról a Mandinernek: „A közbiztonság évek óta tragikus. (...) Sötétedés után, tehát 19 óra után az élet megszűnik, az utcák kiürülnek, a boltok bezárnak, hiszen ha nincs ember az utcán, akkor nincs szolgáltatás sem. (...) Gyakoriak a spontán emberrablások, hogy valakit az utcán betuszkolnak egy kisbuszba, kocsiba,mennek vele néhány kört pár óráig, és közben felhívogatják a rokonait, megpróbálnak az illetőért váltságdíjat kiszedni belőlük.”

A 10. helyre némi meglepetésre India került. 

2010-hez képest közel 20 százalékot esett a boldogság-indexük. Egyes nézetek szerint ez a gazdasági helyzetnek köszönhető. 

Meglehetősen nagyot zuhant az amerikaiak boldogságérzete is 2010 óta. 8 százalékot estek az adataik, ami betudható az Egyesült Államok politikai megosztottságának, a gazdasági nehézségeknek és a koronavírus-járványnak is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2024. április 27. 18:26
8 év MSZP GDP béka segge alatt államadósság kétszerese.csehek, lengyelek,szlovákok románok ilyet nem szenvedtek el.azóta covid,migráció,fucky háború,visszatartott eu S pénzek.de ezt egy ballib nem fogja fel, azért ballib
EX_Terminator
2024. április 27. 15:59
Micsoda? Hogy csak megmakacsoltam magam??? TI FÉRGEK ABBA MERÉSZELTEK BELEPOFÁZNI AMIHEZ SE KÖZÖTÖK, SE JOGOTOK, ÉS AHOGY ELPOFÁZTAM!? INNEN KEZDVE CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG A VÉR FOG FOLYNI, ÉS AKÁRMIT IS TEGYETEK MÁS VÉGKIMENETELE SOHA NEM LESZ.
Tommaso
2024. április 27. 15:54
Hogy-hogy kimaradt Orbanisztán, ahol az infláció a legbrutálisabb volt??? Vagy egy másik adat. Az EU-s csatlakozáskor 200 forint ért egy eurót, ma majd négyszáz. miközben a cseh korona- az euróhoz viszonyitva - többet ér, mint 20 éve.
Zsolakomarom
2024. április 27. 15:46
Abbol, hogy a magyarokrol egy szo sincs a cikkben, kitalalhato, hogy, Orban miatt, Magyarorszag itt is tragikusan szerepelt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!