Ukrajna EU-s pénzekből lendítené fel hadiiparát

2024. május 09. 18:15

Erre az Európai Békekeretet is felhasználnák.

2024. május 09. 18:15

Nyitókép: Marijan Murat/AFP

 

Kijev európai uniós forrásokat keres fegyveripara támogatására – mondta az Euractivnak Oleksandr Kamyshin, Ukrajna stratégiai ipari minisztere.

„Célunk az, hogy több forrást találjunk az ukrán fegyvergyártóktól való beszerzésekhez”

– mondta Kamysin a hét elején Brüsszelben tartott EU-Ukrajna Ipari Fórumon. „A méret és a költségek tekintetében hatékonyak vagyunk és képesek vagyunk elegendő mennyiséget előállítani – az egyetlen dolog, ami hiányzik, az a finanszírozás” – folytatta.

Az uniós finanszírozási lehetőségekről elmondta: az egyik javaslat az lenne, hogy „az Európai Békekeret pénzeszközeit kiterjesztenénk az olyan tagállamok visszatérítésére, amelyek közvetlenül Ukrajnából szereznek be, és az említett felszereléseket Ukrajnában hagyják – ez gyors, működik, nagyszerű lesz. Másodsorban 

a befagyasztott orosz vagyonból származó 3 milliárd eurós nyereséget használnák fel Ukrajnából történő beszerzésekre.”

Kamishyn folytatta: „Ha megnézzük az ukrán védelmi ipart, egy jó gépezetet építettünk fel, amely gyorsan tud működni – most már csak fenntartható üzemanyagot kell beletölteni, ami csak a befagyasztott orosz vagyonokból származó váratlan nyereségből származhat – enélkül nem tudunk tovább működni.” 

Az EU tagállamai május 8-án, szerdán politikai megállapodást kötöttek, amely megnyitotta az utat az orosz befagyasztott vagyonból származó váratlan nyereség felhasználása előtt, amelyből az Ukrajna számára történő közös fegyvervásárlást lehet finanszírozni, és az első kifizetések már júliusban várhatóak.

Az Európai Bizottság az év elején azt javasolta, hogy Ukrajna gyakorlatilag csatlakozzon az EU védelmi ipari támogatási programjához,

amely lehetővé tenné számára, hogy hozzáférjen a blokk iparához és pénzeszközeihez, más EU-tagállamokkal közösen szerezzen be katonai felszereléseket, és a közös tulajdonlás esetén áfa-mentességet kapjon. A programról szóló tárgyalások azonban a jövő évre is elhúzódhatnak.

Az ukrán fegyveres erők számára történő termelés és ellátás több mint két évvel a háború után is nehéznek bizonyult. A EU-Ukrajna Ipari Fórumon 25 országból 140 cég vett részt, és célja az európai és ukrán fegyvergyártók, köztük az állami tulajdonú Ukroboronprom és a magánipar összekapcsolása volt.
 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­z­i n­i­­m­­­f­o­­m­­­á­n­­­i­­­á­­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Ehetős Odó
2024. május 10. 07:20
A fantáziaszegény Orwell sárgul az irigységtől.
europész
2024. május 09. 21:59
Ha kell lopnak ,rabolnak,vesztegetnek,hazudnak,alakoskodnak ,rinyalnak ,koveteloznek,fenyegetnek,gyilkolnak. Semmi jot nem lehet roluk mondani.
alexandrosz-2
2024. május 09. 21:45 Szerkesztve
Majd a sunyi, gyáva csicska, a vétótlan köpcös geci cigány ezt is megszavazza, mint bármit eleddig. Is. 85+50+5 milliard eurót a hohol gyilkosoknak. 13-at a szankcios csomagokból. Meg mint a soktucat szankcióhosszabbítást 6 havonta, 2014 óta. A vétótlan köpcös geci egy gyáva, sunyi csicska. Bárki szabadon rugdoshatja, utasithatja a zsidó urai közül. Következmények nélkül. Rohadjon meg a csicskáztatóival együtt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!