Milliárdokat lopott az MMKA volt vezetése

2010. november 25. 12:24

Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke fiatal filmeseknek beszélt a szervezet adósságait feltáró gazdasági audit eredményéről még nyáron. A leleplező hangfelvétel az Index birtokába jutott.

2010. november 25. 12:24

Fiatal filmeseknek beszélt Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke az MMKA adósságait feltáró gazdasági audit eredményéről. Kőrösi januárban vette át az alapítvány vezetését, ezután derült ki, hogy az utóbbi évek során felhalmozott 7,3 milliárd forintos adósságon túl további pénzek folytak el filmfinanszírozásra adott állami keretből. A júniusi filmes megbeszélésről hangfelvétel készült.

Az Index birtokába került nyári hangfelvételen Kőrösi Zoltán az MMKA átvilágítása után büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét is emlegette, az audit által feltárt súlyos helyzetről azonban a jelenlegi vezetés nem akarta tájékoztatni a sajtót. Ennek oka, hogy a kormány a filmfinanszírozási rendszer teljes átalakítására törekszik, az audit eredményeinek nyilvánosságra kerülése pedig könnyen a megszüntetés szélére sodorhatná az amúgy is nehéz helyzetben lévő szervezetet.

A vizsgálat lezárulása után a közalapítvány mindössze egy rövid összefoglalót adott ki. A hangfelvételen Kőrösi többek közt az MMKA korábbi gazdasági vezetőségének visszaéléseiről, milliós könyvelői és szakmai ellenőri fizetésekről, a felesége nevében számlázó gazdasági vezető 2,5 milliós havi járandóságáról, a kereteket messze meghaladó, milliárdos működési költségekről beszélt.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stanc
2010. november 27. 00:48
A bolsik mindig szerették a filmipart, mert kevés munkával sok pénzt lehetett keresni. Nem csoda, hogy még most is nyüzsögnek körülötte, mint a piaci legyek! Jancsó pl állandóan ott sertepertélt gyurcsány körül, de tegnap hallottam, hogy az MTV volt párttitkára Málnay Levente is ismét felbukkant valahol, igaz már nyugdíjas, de kell az a nem kis lové neki! Meg a művészet! Már ha tudja mi az! Amíg ezeknek van munkája, addig lesz korrupció is! Meg addig olyan lesz a magyar film amilyen!
füst
2010. november 25. 21:28
Az egész bagázst, az egymásnak osztogatunk mentalitásukkla együtt be kell szántani. Minek nekünk ennyi pénzért 25 film, amit tízen néznek? Ebből csak eltartunk egy csomó "művészt", akik csak dolgozni nem akarnak.
balbako_
2010. november 25. 20:57
Mint tudjuk az előző rezsim szétrohadt. Mindenki megpróbált (aki tehette) egy szeletet lekanyarítani. Nem választást vesztett, szétrohadt!
marko11
2010. november 25. 17:46
Körősi Zoltán által elrendelt vizsgálat derítette ki az előző vezetés pénzügyi manipulációit. Mely hír csak az Indexnek volt új! Csak az Indexnek reklám! (Rossz reklám!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!