Fliegauf rövidfilmjei a Daazo.com-on

2012. november 15. 12:14

Csak a szél című játékfilmjének LUX-díj jelöléséhez kapcsolódva Fliegauf Bence rendező a Daazo.com három korai kisfilmjét tesz megtekinthetővé.

2012. november 15. 12:14

Fliegauf Bence Csak a szél című játékfilmjének LUX-díj jelöléséhez kapcsolódva a Daazo.com három korai Fliegauf-kisfilmet tesz megtekinthetővé: látható lesz a Hypnos, A sor és a Pörgés című film. A Csak a szél nemzetközi karrierje a Berlinálén indult, ahol a romagyilkosságok témájával foglalkozó alkotás Ezüst Medve-díjat nyert. „Számos további sikeres fesztivál szereplés után november 21-én derül ki, hogy az Európai Parlament LUX-díját is elnyeri-e a film. A Lux-díjat 2007 óta évente ítélik oda európai filmalkotásoknak: az Európai Parlament finanszírozza a nyertes filmnek az unió 23 hivatalos nyelvén történő feliratozását, a filmkópiák elkészítését, illetve a DVD-kiadását is” – emlékeztet a Dazoo.com.

A film LUX-díj jelöléséhez kapcsolódva a videómegosztó három korai Fliegauf-kisfilmet mutat be az Inforg Stúdió jóvoltából. Látható lesz a 2001-ben készült Hypnos című mozgókép, amely „a regresszív csoportos hipnózis világába vezet”. A film operatőre Szatmári Péter volt, a hangvilágot a Raptors Kollektíva dolgozta ki. Az alkotásban a rendező későbbi filmjeinek, a Rengetegnek és a Dealernek a szereplője, Thurzó Barbara is feltűnik. A film a Cottbus-i Filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte. A 2004-es A sor című film a tanítás után az iskolában maradt gyerekekről szól, Fliegauf ebben a kisfilmben dolgozott először Lovasi Zoltánnal, a Rengeteg és a Csak a szél operatőrével. A kísérleti film a többi közt wiesbadeni és antalyai fesztiválon is szerepelt.

A 2005-ben készült Pörgés „a féktelen bulizás képeit” mutatja meg. „A hullámzó tömeg lelassított képe egy rendhagyó kísérlet része a kor extázisélményének megörökítésére” – olvasható a közleményben. Felidézi, hogy az Európai Unió MEDIA programja által támogatott Daazo.com videomegosztón a több ezer kortárs kisfilm mellett klasszikus, máshol fel nem lelhető művek is láthatók: az oldal olyan nyitott felület, amelyhez okostelefon- és okostévé-alkalmazás is társul, és amelyre bárki feltöltheti rövidfilmjét. A rendszeres online filmpremierek mellett filmversenyek, rövidfilmes hírek, pályázati lehetőségek is szolgálják a filmszerető közönséget.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!