Magyar könyv az ihletadója Juliette Binoche előadásának – a színésznőt szerdán láthatjuk a Nemzeti Színházban!

2023. június 06. 20:05

Június 7-én különleges felolvasószínházi performanszt láthat a közönség Juliette Binoche részvételével a Nemzeti Színházban, az előadást egy magyar könyv, Az angyal válaszol inspirálta. Binoche közben a hazai mozikban is varázsol az Ezüst Medve díjas Szerelemmel, szenvedéllyel főszerepében.

2023. június 06. 20:05
null
Farkas Anita

Nyitókép: Juliette Binoche beszédet mond a Szerelemmel, szenvedéllyel című film sajtótájékoztatóján, amelyet a 72. Berlinalén mutattak be 2022. február 12-én Berlinben. (John MACDOUGALL / AFP)

 

Ennek a könyvnek az ereje támogat mindabban, amit teszek, motivál, másként látom önmagam, táplál, igazságot és valódiságot vár el tőlem a kicsi és nagy dolgokban egyaránt. Ezernyi kétséggel áraszthat el, vagy orkánerejű szélként söpri el a régi félelmeket és a készen kapott elgondolásokat.

indokolta az Oscar- és BAFTA-díjas francia színésznő, miért olyan fontos neki ez az írás. Amelyet több mint három évtizede folyamatosan forgat, és sokszor olvasott már fel belőle különböző helyeken a világon, mert „sosem csalódott benne”, „a tanítás forrása kiapadhatatlan”. 

A magyarul is elérhető, elsőként 1988-ban szamizdatban, majd 2005-ben a Fekete Sas kiadónál megjelent Az angyal válaszol – ami a Fény-anyag című előadás alapja, amely a  MITEM részeként érkezik most a Nemzetibe – formáját tekintve is különleges alkotás. 1943–44 fordulóján született négy fiatal művész, Gitta, Lili, Hanna és József a világháború embertelenségére reflektáló, mégis reményt adó, hosszú hónapokon át folytatott beszélgetéseiből, egymásnak feltett kérdéseiből. Konkrét szerzője nincs, a filozofikus-költői, végső soron az élet értelmét kutató szöveget Mallász Gitta jegyezte le, aki barátai közül egyedül túlélve a holokausztot a kéziratot másfél évtizeddel később Párizsba vitte. Franciára fordították, a hetvenes évek közepén előbb egy rádiójáték készült belőle, majd 1976-ban könyvben is kiadták,

azóta huszonöt nyelven olvasható. 

A június 7-i Fény-anyag című esten Wajdi Mouawad színész-rendező és Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésze is színpadra lép, a felolvasás után beszélgetés lesz a nagyszínpadon Juliette Binoche, Wajdi Mouawad, Szűcs Nelli, Kardos Gyöngyi és Sepsi Enikő részvételével. 

Aki pedig lemaradna erről az alkalomról, az kárpótolhatja magát a mozikban. Múlt csütörtök óta itthon is látható Claire Denis a tavalyi Berlinalén Ezüst Medvét nyert filmje. A Szerelemmel, szenvedéllyel egy különös szerelmi háromszög érzékeny és franciásan hétköznapi krónikája;

Juliette Binoche már-már femme fatale-ként őrlődik benne két szerelem között.

A lassú ritmusú, az emberi érzelmek, játszmák – végső soron a másik – teljes kiismerhetetlenségét boncolgató alkotás egészen biztosan nem lesz kultmozi, de a minden rezdülésében virtuóz Binoche és a hozzá hasonlóan remek Vincent Lindon miatt mégis érdemes megnézni.

 

Szerelemmel, szenvedéllyel – magyar feliratos előzetes (16)

 

Mallász Gitta a Világ Igazai között
Az 1907-ben osztrák–magyar családban született Mallász Gitta még tizenévesen, az Iparművészeti Főiskolán barátkozott össze Dallos Hannával. Úszóként bronzérmet nyert a női 4 × 100 méteres gyorsváltóban Párizsban az 1931-es úszó-Európa-bajnokságon, a mozgásterápiát, relaxációt és masszázst tanító Strausz Lilivel a „fedettben” ismerkedett meg. Sportsikerei ellenére Gitta később mégis a rajzolás mellett döntött, ezért felelevenítette kapcsolatát Hannával és férjével, Kreutzer Józseffel, akiknek a Halászbástya közelében volt a műtermük. Amikor a zsidó származásúaknak már nem jutott ilyen jellegű munka, a keresztény Gitta saját nevén szerzett a házaspárnak megrendeléseket. Józsefet 1944. június 3-án, Hannát és Lilit pedig december 2-án Ravensbrückbe deportálták; egyikük sem tért vissza. Gitta egyedül maradt a négyőjük közös beszélgetéseit tartalmazó kötettel. A francia megjelenés után makacsul elutasította a guru szerepét, a nyolcvanas évektől egész életét Az angyal válaszol magyarázatára szánta, és konferenciákon vagy könyvekben cáfolta a félreértelmezését. Mallász Gitta 1992. május 25-én hunyt el, 2012. május 13-án a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet posztumusz Világ Igaza kitüntetésben részesítette, mivel a vészkorszakban 120 zsidó asszony és gyermek életét mentette meg.
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2023. június 07. 11:12
Oscar és Bafta díjasnak lenni manapság annyi, hogy a libernyákok ráütik a "fogyasztható" pecsétet. Ehhez minimum egy holokausztfilm kell.
Zolotarjov
2023. június 06. 22:38
Elszigetelődve..
ergo07
2023. június 06. 22:27
Nem plasztikáztatott. Természetes, egyszerű és hiteles.
Takagi
2023. június 06. 21:05
Kíváló színésznő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!