Lehet-e magyar válogatott Marquinhos? (és kell-e, hogy az legyen?)

2024. április 29. 05:52

Egy külföldi labdarúgó szereplése a magyar nemzeti csapatban nem példa nélküli, Brazilíából ketten is voltak már válogatottunk tagjai. De megfelel-e a a Fradi szélsője az ehhez szükséges feltételeknek, és lenne-e helye a keretben?

2024. április 29. 05:52
José Marcos Marquinhos, a Ferencváros játékosa a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutásért játszott Ferencvárosi TC - Olimpiakosz visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2024. február 22-én.
Pálfy Dániel Ábel

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt 

A napokban jelent meg a hír, hogy a Ferencváros balszélsője, Marquinhos Costa szívesen játszana a magyar labdarúgó-válogatottban. Érdemes megjegyezni, hogy ezt az ötletet korábban dr. Jászberényi József egykori labdarúgó és sporújságíró-videoblogger vettete fel elsőként, de most maga ez érintett is megszólalt az ügyben. 

 A Hungarian Football Xtra X-bejegyzésben a labdarúgó Kisvárda elleni kiváló teljesítményéről tanúskodó statisztikát tette közzé, mire az egyik hosszászóló úgy reagált, hogy a brazil focistának a magyar válogatottban a helye. Erre válaszolt Marquinhos egy mondattal: 

„Megvan bennem a vágy, hogy a magyar nemzeti együttesben szerepelhessek!”

A szurkolók közül persze sokan lelkesedtek a Fradi közönségkedvenc játékosának honosításáért, de lehetséges lenne-e ez egyáltalán tekintve, hogy Marquinhos nem büszkélkedhet magyar felmenőkkel, és amennyiben igen, hogyan? Ebben a kérdésben Borbély Zoltán sportjogi szakjogász, egykori sportriporter valamint Gerő Tamás sportjogi szakjogász blogja volt a segítségünkre. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Hogyan lehet külföldi labdarúgó magyar válogatott?

A nemzeti együttesben való pályára lépéshez a külföldi labdarúgónak egy írásos, alaposan alátámasztott kérelmet köteles benyújtania a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Főtitkársága részére, amely alapján a Játékos-Státusz Bizottság hozza meg döntését. A döntés meghozataláig viszont a játékos nem szerepelhet egyik válogatott csapat tagjaként sem. Ilyen jellegű kérelem legfeljebb egyszer igényelhető. 

Az alapvető feltételek a következők:

  • a labdarúgó már rendelkezik azon csapat állampolgárságával, amelyben játszani szeretne
  • nem játszott hivatalos mérkőzést a jelenlegi, felnőtt nemzeti csapatában, függetlenül attól, hogy teljes játékidő vagy csak rövidebb szakasz erejéig kapott lehetőséget. Ennek értelmében kivételt képeznek a barátságos, felnőtt válogatott mérkőzések, azok nem elegendőek, hogy a labdarúgót az adott szövetséghez kössék. 

A további részletszabályokat a FIFA vonatkozó szabályzata tartalmazza, amelynek 5-8. cikkelye fekteti le, a nemzeti szövetség cseréjének lehetőségeit és annak feltételeit. Eszerint csak az a játékos élhet a csere lehetőségével, aki:

  • új állampolgárságot igényelt és azok feltételeinek hiánytalanul megfelelt, vagy
  • jelenlegi nemzete engedélyt ad rá, hogy több nemzeti csapatban is szerepeljen

A fentiekhez az alábbi feltételek közül legalább egynek  eleget kell tenni):

  • az érintett szövetség területén született
  • egyik szülője vagy nagyszülője az érintett szövetség területén született
  • legalább 2 évig folyamatosan (megszakítás nélkül) az érintett szövetség területén élt

Külön engedély

A szövetségek a FIFA-hoz intézett külön engedélyt, állásfoglalást is igényelhetnek, ha már honosított játékosukat pályára kívánják küldeni.

A honosítás lehetséges eseteit a FIFA Labdarúgók Státuszára és Átigazolására vonatkozó szabályzat 2. melléklet 1-es cikkelye határozza meg. Eszerint a labdarúgó akkor szerepelhet két nemzet válogatottjában is, ha:

  • az adott állam területén született,
  • biológiai anya, apa, és/vagy nagyanya vagy nagyapa az adott állam területén született,
  • legalább két évet az adott állam területén élt.

Ezt kettős játékengedélynek is nevezik, tekintve, hogy egy személy honosítása esetén nem szűnik meg korábbi állampolgársága, hanem a meglévő állampolgárság mellé szerez egy új állampolgárságot.

Hogy néz ki mindez Marquinhos esetében? 

A brazil labdarúgó eddig nem lépett pályára a brazil nemzeti együttesben, e feltételnek tehát megfelel. A legegyszerűbb lehetőség a honosítás lenne, ami esetében – tekintve, hogy nem Magyarországon született, és nincsenek magyar felmenői, csak úgy lehetséges, hogy két éve itt él. Marquinhost 2022 február 14-én szerződtette a Ferencváros, azaz e feltételnek is megfelel. 

Ezek szerint ahhoz, hogy a válogatott szereplésének jog feléltételei teljesüljenek, már csak a magyar állampolgárságra van szüksége. Ez alapesetben nem olyan egyszerű. 

Az állampolgárság megszerzésének feltételeit szabályozó, a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 4.§ a) pontja szerint „kérelmére honosítható a nem magyar állampolgár, ha a kérelem előterjesztését megelőző nyolc éven át folyamatosan Magyarországon lakott”. 

Gyakran előfordul, hogy sportolók esetén ez alól kivételt tesznek, de ehhez az szükséges, hogy az állampolgárságért felelős miniszteri biztos feletti miniszter előterjesztést nyújtson be, és ezt a köztársasági elnök szentesítse. A brazil labdarúgó honosítása tehát technikailag megoldható, korábban is láttunk erre példákat, és a jelenlegi válogatottban is több honosított labdarúgó szerepel.  

Külföldiek a magyar válogatottban

A magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi keretében olyan labdarúgó is szerepel, aki honosított vagy kettős állampolgár: 

  • Dárdai Márton – a válogatottban épp a márciusi felkészülési mérkőzéseken debütált Dárdai-fiú Berlinben született, születése révén német, de szülei révén magyar állampolgár. Szinte minden korosztályos német válogatottban szerepelt, de a Nationalelfben nem lépett pályára. Magyar állampolgársággal rendelkező játékosként így dönthetett arról, melyik felnőtt csapatban kíván szerepelni, és ő a szívére hallgatott, és a magyar nemzeti együttes mellet döntött
  • Willi Orbán – Németországban született magyar apától és német állampolgárságú lengyel anyától, szintén kettős állampolgár. Korábban szerepelt az u21-es német nemzeti együttesben, de felnőttként ő is a magyar válogatottat választotta. 
  • Callum Styles – Angliában született, de magyar nagymamája révén válaszhatta a magyar nemzeti csapatot. 
  • Kerkez Milos – Szerbiában született, szintén magyar nagymamája révén lehetett magyar válogatott. 
  • Loic Nego esete hasonlít legjobban Marquinhoséhoz, hiszen a francia labdarúgó nem rendelkezik magyar felmenőkkel, és nem Magyarországon született. Nego szerepelt a francia U19-es válogatottban. 2014- januárjában igazolt Magyarországra az Újpesthez, majd fél évet kölcsönben a Charlton Athletic-ben szerepelt. 2019-ben már a Fehérvár labdarúgójaként tette le a magyar állampolgársági esküt. A magyar nemzeti együttesben 2020 augusztusában egy bolgárok elleni Eb-selejtezőn szerepelt először. 

De a korábbi válogatott kereteknek is voltak honosított tagjai, ilyen volt például Koman Vladimir, Holender Filip, Nemanja Nikolic, 

és két brazil születésű játékos is, Leandro de Almeida, a Ferencváros jelenlegi pályaedzője, aki 16 alkalommal szerepelt a magyar nemzeti együttesben és a hétszeres magyar válogatott Paulo Vinícius. 

Az MLSZ korábban sajtómegkeresésekre az alábbi közleménnyel válaszolt: „A magyar válogatott szövetségi kapitánya és szakmai stábja folyamatosan minden olyan játékost monitoroz – Magyarországon és határainkon túl is, – aki a FIFA és az UEFA szabályai szerint pályára léphet a magyar válogatottban. Amennyiben bármelyikük a magyar válogatottban szeretne játszani és ezen felül a szövetségi kapitány megítélése szerint a nemzeti együttes hasznos tagja tud lenni, akkor arról az MLSZ tájékoztatni fogja a közvéleményt. Az országváltás lehetőségét egyébként a FIFA szigorú feltételekhez köti. Az ebben a témában megjelenő információkat azonban a továbbiakban sem kívánjuk kommentálni.”

Az MLSZ tehát jól láthatóan van törekszik arra, hogy minőségi labdarúgókat a válogatotthoz csábítson, erre több példa is akadt a közelmúltban. Ezek közül a legismertebb történet az ír születésű de magyar felmenőkkel rendelkező Sammy Szmodics esete. Marco Rossi beszélt róla, hogy tettek lépéseket a labdarúgó felé, de a történet sajnos nem szépen ért véget. 

Az erről szóló hírek valamiképp kiszivárogtak az ír sajtónak, és nem nehéz kitalálni, hogy kinek állt érdekében ezzel nyomást gyakorolni az ír szövetségre, amely korábban nem hívta be a játékost. Ennél is szomorúbb, hogy a labdarúgó később letagadta a magyar fél puhatolózását, mondván szó sem volt ilyesmiről. 

Ezt is ajánljuk a témában


A magyar válogatottban még mindig szóba jöhetne a Malmö baloldali középpályása, a magyar felmenőkkel rendelkező 21 éves Sebastian Nanasi, aki eddig az U21-es svéd válogatottban szerepelt, és korábban a magyar válogatottságra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy „Ha Magyarországról hívnának, akkor természetesen át kellene tekinteni a lehetőségeket, de egyelőre a svéd együttesre koncentrálok”. 

Marco Rossi erre később úgy reagált, hogy „voltak olyan játékosok, akiknek lehetőségük lett volna a magyar válogatottat választani, de ezt ők saját maguk reklámozására használták fel. Mert hogy inkább attól a válogatottól szerettek volna meghívót, ahol játszanak. De a magyar válogatottal nem lehet tréfálkozni”, és ez alapján valószínűsíthető, hogy nem fogja behívni a labdarúgót, aki egyébként erre úgy válaszolt, hogy a magyar válogatottba nem is hívátk, így nem is mondhatott nemet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy másik svéd válogatott labdarúgóról viszont már sajnos lecsúsztunk – bár a svéd válogatott jelenlegi állapotát tekintve lehet, hogy helytállóbb úgy fogalmazni, hogy ő maradt le a magyar nemzeti együttesről. 

A 25 éves magyar származású svéd válogatott középcsatár, Gyökeres Viktor a Sporting játékosaként valósággal berobbant az idei szezonban, hiszen minden versenysorozatot figyelembe véve 38 gólnál és 16 gólpassznál tart, a piaci értéke pedig 55 millió euróra emelkedett. 

Ez még akkor is figyelemre méltó, ha mindezt a portugál bajnokságba és az El-ben érte el. Fel is keltette számos nagy klub érdeklődését, köztük a Liverpoolét, ahol annak a Szoboszlai Dominiknak lehetne csapattársa, aki mögött ő lehetett volna a második legdrágább magyar labdarúgó. A svédországban született és nevelkedett Gyökeres viszont már 2019 márciusa óta a svéd felnőtt válogatott tagja. 

A magyar anyától és nigériai apától Angliában született 18 éves középpályás, a jelenleg a Manchester City utánpótláscsapatában játszó Michael Okeke, azonban még lehet magyar felnőtt válogatott, ahogyan Yakoobishvilli Antal és testvére Áron, valamint a legifjabb Dárdai fivér, a némrég a Wolfsburg együtteséhez szerződő Dárdai Bence is. 

Ezt is ajánljuk a témában

No de kell-e nekünk Marquinhos?

A 24 éves Marquinhosnak játéktudása alapján valószínűleg lenne helye, a magyar válogatottban, igaz nem feltétlenül a kezdőcsapatban, de a helyzet nem ennyire egyszerű. Marco Rossi szigorú taktikai elképzelésekkel és még szigorúbb válogatási elvekkel rendelkezik, és nagy kérdés, hogy ezeknek képes lenne-e megfelelni a Ferencváros játékosa. 

Az olasz mester játékrendszerében, a 3-5-2-es felállásban a széleken olyan játékosok szerepelnek, akik védekezésben és támadásban is jók, és ki is veszik a részüket mindebből. Az egyébként jobblábas 

Marquinhos a Fradiban balszélsőt játszik, kiválóan cselez, és a rúgótechnikája is jó, de elsősorban a támadásokban játszik kulcsszerepet. 

A válogatottban a balszélen Kerkez Milos helye egyértelmű. A Bournemouth labdarúgója az egyik legnagyobb tehetség, Golden Boy díjra is jelölték, és ahogy azt az AZ Alkmaar együttesében is bizonyította, támadásban is kiváló  – talán nem véletlen, hogy Andoni Iraola újabban egy másik, támadóbb szerepkörben is kipróbálta. Mellette/mögötte legfeljebb csereként jöhetne szóba, de ott van még Nagy Zsolt, Rossi bizalmi embere, aki már töbször bizonyította, hogy nem csak a védekezésben jó, hanem a kapu előtt sem elveszett ember – legutóbb épp márciusban Koszovó ellen. 

Emellett lényeges, hogy a többi olyan poszton, ahol szóba kerülhetne, olyan labdarúgók szerepelnek, akikkel jelenleg biztosan nem veheti fel a versenyt.

 Hosszabb távon pedig érkezik az  utánpótlás, a széleken Vancsa Zalán és Csoboth Kevin személyében, így jelen pillanatban nem valószínű, hogy sok lehetősége lenne. Nem mellékes, hogy két éve szerepel Magyarországon, és Loic Nego története is bizonytja, hogy a beilleszkedéshez ennél több időre van szükség. De ki tudja, pár éven belül lehetséges, hogy Marco Rossi esetleg lehetőséget ad neki, hogy a nemzeti együttesben szerepeljen. 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krupps
2024. április 29. 14:58
A legjobb magyarországi futballista. A válogatottban a helye, hihetetlenül hajt és látszik, hogy szív-lélekkel játszik a Fradiért!
galancza-2
2024. április 29. 11:32
NEGO milliószor magyarabb,mnt a magyar játékosk, szakik 99,9%-a. NEGO megfogalmazhatatlanul komolyabban veszi a magyar válogatottságot mint a magyar játékosok 99.9 %-a. NEGO valóban játszani, küzdeni, hajtani akar magyar válogatott mezben. A magyar játékosok 99,9%-a csak a pofáját jártatja a címeres mezről.Mert ilyen ócskává nevelték őket ahazai szaki az elmúlt sokévtizedben faxrajzoló sanyi bá'-val, nyillal, tésztással, kaszinóssal,boborjánnal, baranyai fergussonnal, fővadásszal, bozsó petivel, mágussal az élen. Én is jobban örülnék ha itthon nevelt magyar jétékosokkal jutnánk ki az EB-re,és a Fradi is ilyenekkel lenne csoportkörökben,de nincsenek ilyen magyar játékosok.És nem is lesznek a következő 20 évben.Nagyon nagyra tartom OV-t,remélem még 30 évig miniszterelnök lesz,de a hazai fociszakikat értelmetlenül tiszteli.Az összes hazai szakit minden osztályban,minden korosztálynál örökre le kéne tiltani.
galancza-2
2024. április 29. 11:22
Ha azt akarjuk hogy a válogatottunk kijusson EB-kre akkor minden lelkes, jó külföldi játékosra szükség van. Ugyanis az itthon nevelt játékosok 99,9%-a nemzetközi szinte szart sem ér.Alsóközépszeres szinten sem. Nego, Styles milliószor magyarabb ,lelkesebb,becsületesebb,jobb magyar mint a magyar játékosok,szakik 99,9%-a. Ez a fájdalmas igazság. Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok! Hajrá Fidesz! Éljen Marco Rossi! Éljen Storck, Möller, Matthaus, Paolo Sousa,Cserecseszov, Rebrov, Stöger, Sztankovics! ÉLJEN ORBÁN VIKTOR!
bajai__
2024. április 29. 09:33
Ha majd a válogatottság lehetőségétől függetlenül, a magyar kultúra és nyelv alapjainak elsajátítása után, felveszi a magyar állampolgárságot, akkor a játéka alapján szóba kerülhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!