Innen szép felállni

2011. január 02. 21:35

Ha a politika esetleg nem tenné meg, megteszi magának a szakma: együtt, bár nem összefogva kicsinálják a magyar filmet.

2011. január 02. 21:35

„Nehéz elképzelni, hogy ennél mélyebbre süllyedhet a magyar film megítélése. Mert lássuk csak, milyen hírekkel is szórakoztatott minket az elmúlt hónapokban a magyar filmvilág: az MMKA félig kiteregetett szennyesével, Návai Anikó fizetésével, a producerek jelzálogaival, a nagy öregek petíciójával, a díjnyertes Pál Adrienn (kritika) forgalmazhatatlanságával, P. Koltai Gábor állítólagos üzelmeivel, az idei Szemle elmaradásával, és a szokásosnál is keserűbb acsarkodással.  Közben szép csendben sorra buktak el a korszak utolsó filmjei a mozikban, az egyetlen Üvegtigris-t kivéve.


Hányszor hallottam értelmes, érdeklődő, kultúrált ismerősöktől is, hogy »nem tudom magam rávenni, hogy beüljek a ...-ra« - és itt egy külföldi fesztiválokat megjárt magyar film címe következett. Még mindig tartja magát az a sztereotípia itthon, hogy a magyar film sötét, lassú, nem szól semmiről, de nemcsak, hogy unalmas, hanem még mérhetetlenül lehangoló élmény is. Pedig, ha megnézzük a múlt évi kínálatot, alig találunk benne ilyen filmet. Még a szerzői alkotások között is ritka, hogy ennyire feketére fesse a valóságot, vagy fittyet hányjon a nézői igényekre. (...)

A történelmi film kategóriája mellé kívánkozik egy botrányos  dokumentumfilm is, ami az '56-os forradalom leverését idézi fel. És a »botrányos« jelző ezúttal nem azért kívánkozik ide, mert a hatása még a parlamentig is eljutott, hanem mert filmnek viszont olyan gyenge volt. A Bűn és bűntetlenség kevéssé rátermett riporterei azonban olyan jó helyre nyúltak a témával, hogy így saját alkalmatlanságukról is sikerült elterelni a figyelmet, és az, hogy Biszku Béla mennyivel nagyobb kommunikátor, mint ők, csak azon keveseknek derült ki, akik nemcsak olvastak a filmről, hanem bele is néztek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rózsaszín Párduc
2011. január 03. 15:02
Kedves Dórika! Cikke olvasása közben azon csodálkozom, hogy "....az 56-os forradalom leverését idézi fel..." szövegkörnyezetben nem írta el a szót véletlenül "ellenforradalomnak". Szép is lett volna...!
drieno
2011. január 03. 12:18
a kis gyárfáslánynak tehát az jött le az 56-os hóhérból, hogy "az, hogy Biszku Béla mennyivel nagyobb kommunikátor, mint ők, csak azon keveseknek derült ki, akik nemcsak olvastak a filmről, hanem bele is néztek" gratulálok, szép "munka" volt, vagy nevezzük inkább elterelő manővernek, vagy divatosan csúsztatásnak olyasmi, mint ami a böszme beszéde után jellemezte a ballib propagandistákat: oké, "hazudtunk, reggel délben meg este, meg nem csináltunk semmit, trükkök százait mutattuk be a veres janival, hogy a kormányzás látszatát fenntartsuk" , de sokkal jobban kommunikált a böszme, mint a viktátor.... nem esik messze az alma a fájától...
kérdés
2011. január 03. 11:26
Két gyakorlati kérdés: 1. Mekkora szerepe van a filmszakma padlóra kerülésében a jelek szerint az idejében nem megfelelő kritikát gyakorló kritikusoknak? 2. Mennyi jut a kritikusoknak, ha a filmszakmára kevesebb jut? Két gyakorlati tanács: 1. Lehet, hogy innen szép felállni, de valszeg ugyanolyan kevesen lesznek kíváncsiak a feltápászkodásra, mint az eddigi produkciókra. 2. Dorka jobban tenné, ha nem zsigeri irigységből komponálná kritikáit. Hihetőbb elemzés lenne. Magyarázat: amikor bepottyanhatott a Duna-tv stábjába, költséget nem kímélve próbáltak belőle elfogadható tv-s személyiséget kreálni. Az önbizalma és hátszele volt az egyetlen, amire alapozni lehetett. Egy ókori szilveszteri műsorban, amikor a hozzátartozóktól kértek jellemzést a stáb reflekrotfényben tündöklő tagjaira, Dorka kedves apukája azt a jellemzést izente, hogy leánya a saját csokiját mindig elrakta s a testvéreitől kunyerált. Feltételezem, hogy ez a kritika is valami ilyen indíttatásból született.
sky.net
2011. január 03. 11:14
pedig hatalmas a fejlődés a magyar filmgyártás kapcsán pl végre már feltették azt az lényeges és elemi kérdést hogy ezt szart most miért finanszírozza az adófizető?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!