Nem kell Oscarra: majom, pénisz, erőszak

2012. március 01. 13:48

Jó érzés lett volna, ha Tarr Béla utolsó filmje, A torinó ló, amiben valóban nagyon szépen mesél az elmúlásról, jelölést kap.

2012. március 01. 13:48
Valuska László
Cinematrix

„Fassbender a farka miatt bukta az Oscart?

Az Oscar-díjat a legjobb férfi színészek versenyében Jean Dujardin kapta A némafilmes című filmért. Megelőzte George Clooney-t (Utódok), Brad Pittet (Pénzcsináló), Gary Oldmant (Suszter, szabó, baka, kém) és Demián Bichirt (A Better Life). Korábban említettük, hogy a listában Ryan Goslingnak kötelező helye lenne, de mellette Michael Fassbendernek is.

A Shame - A szégyentelen vállalhatatlan a filmakadémiának az Oscar-gálán, ezt tudjuk, hiszen 1990 óta nem lehet jelölni olyan filmet, ami NC-17-es besorolást kap. Az első tíz percben annyiszor látjuk Fassbender farkát, hogy a magyar filmgyártás minden igyekvő magamutogatása háttérbe szorul. Ráadásul sok szex is van Steve McQueen dermesztő és nyomasztó mozijában. Fassbender viszont elképesztően erős, hogy csak két példát hozunk fel: Az előzetesben látható metrós flörtölős jelenet miatt nők, sőt férfiak ezrei jöttek zavarba, a film után a férfiasságukban megkérdőjelezett férfiak pedig a beszámolók szerint csak Fassbender arc-, és nem farokjátékáról tudtak beszélni.

A Patrick Bateman kiégett öccsére emlékeztető főszereplő szexfüggősége mögött megjelenő rejtélyes családtörténetet és identitásdrámát a színész nagyon kevés szóval, inkább a testével meséli el. Az Aranyglóbuszon és a BAFTA-n legalább jelölést kapott Fassbender, akiről a következő évek minden bizonnyal szólni fognak.  Idén szerepelt David Cronenberg hamarosan nálunk is mozikba kerülő Veszélyes vágy című mozijában, ami Freudról és Jungról szól, és egy olyan megaprodukcióban, mint az X-Men: Az elsők.

Az akadémiát nem hatotta meg Tarr Béla utolsó filmje

Jó érzés lett volna, ha Tarr Béla utolsó filmje, A torinó ló, amiben valóban nagyon szépen mesél az elmúlásról, az Oscaron jelölést kap. Persze nem volt olyan pillanat, amikor ebben komolyan lehetett hinni, pedig már minden kisebb-nagyobb filmfesztivál díját és életműdíját megkapta. A berlini Ezüstmedve nem elég nyomaték, és a filmben sincsen egyetlen klasszikusan oscaros pillanat sem, ezek ellenére milyen jó lett volna, ha megemlékeznek róla.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2012. március 06. 11:38
szegény tarr bélát átbaszták, de nagyon, pedig bevállalós volt a hazája lejáratásában, mégsem kapta meg az oscart......elmúlt az ünnep, most jönnek a szomorú, szürke hétköznapok és találkozhat a magyarok megvető pillantásaival, ha lemegy az usziba, talán még más is várhat rá.....nem érte meg!
prokris
2012. március 05. 10:48
Tarr Béla filmje zseniális. Úgy általában mint filmrendező Tarr Béla zseniális. Politikai megnyilvánulásai más lapra tartoznak, azokkal nem értek egyet, viszont az adott cikk tartalmának szempontjából itt most lémnyegtelenek is. Minden filmjét láttam és akárhányat fog még csinálni, mindet meg fogom nézni. Európában egyébként van egy rajongótábora, akik mit sem tudnak politikai nézeteiről és egértelmű, hogy ő a valaha élt leghíresebb és legnagyobb magyar filmrendező. A nézettség számomra semmit nem mond, egyértelmű, hogy a filmjei nézettségben nem vetekedhetnek se a Doktor Szöszivel se a Halálos fegyver 1-2-3-4 stb. folytatásaival. Tarr Béla
prokris
2012. március 05. 10:48
Véletelnül sem "ami a csákó", hanem angol színésznek számít, londoni székhellyel, egyébként félig ír, félig német.
Öreg
2012. március 05. 10:48
Arról, csak a nézők számát elirtad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!