A Sátántangó díszletei között élünk

2014. március 09. 18:20

Semmi sem változik. Süllyedünk vissza. Reménytelenek vagyunk, reménytelen ez az ország. Interjú.

2014. március 09. 18:20
Tóth Krisztina
VS

- Ha ennyire vevő az abszurdra, az örkényi groteszkre, miért nem használja többet az írásaiban?

- Én abból gazdálkodom, amit látok, tapasztalok. Itt élek a VIII. kerületben. A nagy fiam itt, az Orczy úton kezdte az iskolát. Szíven üt, hogy milyen körülmények között élnek családok. És hogy mennyire erős a szegénység méltósága, mennyire törekszenek rá a legszegényebbek is, hogy kifele mutassanak valamit. Az egyszobás lakásból érkező, nagyon sok testvérrel rendelkező gyerekek például elsősként nem teát vittek az iskolába, hanem bontatlan üdítőt. Ez már a reménytelen szegénységnek az a foka, amikor nem érdemes spórolni, de a méltóságra még lehet adni. Hogy ők igenis meg tudják venni az üdítőt a boltban. A rezsit úgysem tudnák kifizetni, ami pénzük van, azt lehetetlen beosztani. Teljesen mindegy tehát, hogy mikor áll elő az az állapot, hogy nincs.

- A szociálpolitikai intézkedéseket hiányolja?

- Először valódi szándékra volna szükség. Igazi kapcsolatot kellene kiépíteni ezekkel az emberekkel. Nézze, abban az iskolában, ahol a fiam kezdett, nagyon sok volt a roma gyerek. A tanárok jó szándékúak voltak, mindent megpróbáltak, de nagyon sok helyzetet egészen egyszerűen nem tudtak kezelni. Nem a jóindulat hiányzott. A generációk óta átörökített szegénységet, a nincstelenségből fakadó destruktív viselkedési mintákat nem lehet pár év alatt felszámolni. És még sok pénzzel sem lehetne gyorsan megtanítani a tervezést, beosztást. (...)

- A munkaalapú társadalmat vizionáló politika mintha nem ezzel érvelne.

- A mostani politika gyakorlatilag analfabetizmusba taszítja az az országot. Jellemző, hogy az emberek ma már magázódni sem tudnak, csak tegeződni, esetleg a piaci tetszikezést ismerik. Már falun is rátartiságnak, gőgnek fogják fel a magázódást, holott a tegeződés bensőséges viszonyt feltételez, amilyenben javarészt nincsenek egymással. A magázódás sokkal kifejezőbb és elegánsabb, a magyar nyelv ebben is nagyon gazdag. Ezt a silányodást is az újbarbársághoz sorolom. Ahogy azt is, hogy ma már szinte csak keresztnevek léteznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2014. március 10. 10:41
A néni a jószándékú, naív - és teljesen rossz irányba vivő gondolkodású emberek közé tartozik. Az ilyenek túlsúlyba kerülésének a következménye lesz a társadalmi mérknökösködés. Erőszakosságától függően, vagy kommunizmus, forradalmi terror, fasizmus vagy csak médiaterror és a lib világnézet erőszakos ráhúzása a valóságra. A kommunizmus is úgy indult, hogy az adott kor szociális nyomorát szóvátették az akkori naív jóemberek, majd erre, mint indokra ráépült a társadalom erőszakos megváltoztatásának ideológiája.
PPK
2014. március 10. 00:33
"Az ország állapota, a politika érint bármilyen szinten? Valahogy nem tudom elképzelni rólad... Napilapot olvasok, tévém nincsen hét éve, ezekből a dolgokból teljesen kiestem, a világomat ezek kevéssé befolyásolják. A belső történések fontosabbak. Kifejezetten nem értem, amikor olyanokról beszélnek, akik szerepelnek a televízióban, annyira régen elvesztettem a fonalat, hogy fogalmam sincs, kikről beszélnek. Azt gondoltam, hogy ez már nem fér bele az életembe, ezt így teljesen ki is zártam." EZT EGY SZOCI KORMÁNY IDEJÉN NYILATKOZTA A MŰVÉSZNŐ...
ormányos csillós
2014. március 09. 23:29
Nehéz fizikai munkát végző zsidót látott már valaki? Esetleg hallott ilyenről,akárcsak pletyka szintjén is?
catalina9
2014. március 09. 22:14
Ez a nő pontosan beleillik a választás előtti előjajongók, Gerendás, Alföldi, Bródy, Koncz Zsuzsa, Parti Nagy stb. stb. sorába. És ugyanolyan erőtlenül savanyú, mint azok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!