Offshore-lovagok, hol vagytok?

2016. április 04. 16:22

Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a magyar politikánál sunyibb és korruptabb nem létezik – erre tessék, összesen egy darab bukott-visszavonult fideszes exállamtitkárt sikerült találni az irdatlan hosszú listákon.

2016. április 04. 16:22
Gazda Albert
MNO

„Olyan értelmezés-várakozás is van, hogy a nagy panamai kiszivárgásnak – más néven: a Mossack Fonseca-botránynak – durvább következményei lesznek, mint a WikiLeaks-balhénak néhány évvel ezelőtt. Hogy adatból több van, az az érdekeltek állításai alapján biztosra vehető, ám ebből még korai lenne eget rengető konklúziókat levonni. Az a kommentár legalábbis túlzónak tűnik, amely szerint a világ ezentúl másmilyen lesz, mint amilyen eddig volt.

Dehogy lesz másmilyen. Ugyan-ugyan.

Az amúgy csak közvetett módon érintett Vlagyimir Putyin éppúgy nem fog eltűnni a nagypolitikából, mint a hatalmasakat hazudozó Petro Porosenko, és köztünk marad a kínai elnök meg az izlandi miniszterelnök is, nem beszélve Lionel Messiről és Jackie Chanről, valamint a sok-sok milliárdosról, akik dettó érintettek.

Miért is kéne elkotródnia bárkinek bárhová? Simor András jegybankelnök talán elkotródott annak idején, amikor lehullott a lepel a ciprusi sztoriról? Esze ágában sem volt: előbb nem is értette, mi a baj, majd amikor leesett neki, hazahozta a százmillióit, és boldogan nemzetibankárkodott, míg mandátuma le nem járt.

Persze nem kizárt, hogy én vagyok az, aki nem pontosan méri fel a helyzetet, és nincs igazam, ha azt hiszem, hogy ez egy következmények nélküli világ. Továbbá amikor feltételezem, hogy mivel az offshore-ozásban semmi törvénytelen nincs, az adatgörgeteg által elsodortatni sem törvényszerű.

Mókás fejlemény, hogy az ukrán hatóságok már jelezték, nem indítanak vizsgálatot a csokigyáros Petro Porosenko ellen – aki bár állandóan mondta, hogy megvált a részvényeitől, megtartotta őket »okosba« –, aktuális államfők esetében ugyanis nincs erre módjuk. Majd ha lejár a mandátum, akkor. Az orosz elnök és környezete is reagált azzal, hogy ami történik, nem más, mint az imperialista nyugat információs hadviselésének folytatása új eszközökkel.

Ezzel együtt nem elképzelhetetlen, hogy egyik-másik ország magasabb rangú érintettjei közül néhányan mégis kénytelen lesznek árnyékba húzódni a napról, de búslakodniuk nekik sem muszáj, elszegényedni aligha fognak a közeljövőben.

Számomra két igazán érdekes vetülete van a sztorinak most.

Az egyik, hogy első nekifutásra nem könnyű elsőrendű törvényszerűségeket észrevételezni az érintettségek vonatkozásában. A Kelet nyilván huncutabb ezen a téren – Ukrajnától Azerbajdzsánon át Kínáig –, Izlandot viszont többnyire joggal szoktuk a Nyugat részének tekinteni, és a már említett Messiről sem pénzmosodásként gondolkodtunk eddig.

A másik nüansz érdekesebb. Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a magyar politikánál sunyibb és korruptabb nem létezik – erre tessék, összesen egy darab bukott-visszavonult fideszes exállamtitkárt sikerült találni az irdatlan hosszú listákon. Jó-jó, elhiszem, hogy nemcsak Panamában lehet offshore-ozni, és nemcsak offshore-ozva lehet gusztustalan vagyonokat felhalmozni ellenőrizetlenül, de mégis! Legyünk őszinték, egy ilyen balhétól több pikantériát reméltünk, úgy is, hogy a WikiLeaksből is csak morzsákat kaptunk, és nem nekünk jutottak az ínyencfalatok.

Ebből is látszik: kicsik vagyunk, aprócska spílerekkel. Kicsikkel és jelentéktelenekkel. Hiába is ágaskodunk folyton!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. április 05. 16:45
A másik nüansz érdekesebb. Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a magyar politikánál sunyibb és korruptabb nem létezik – erre tessék, összesen egy darab bukott-visszavonult fideszes exállamtitkárt sikerült találni az irdatlan hosszú listákon. " Nono Gazda elvtárs! Van ott aktív politikus is, Boldvainak hívják és MSZP-s, de hát ugyi barátra nem lövünk!
szemlelo
2016. április 05. 15:39
A listát a liberális Süddeutsche Zeitung szerezte meg. megosztotta a neki tetsző "független", európai újságokkal, mint a Le Monde és - vajon miért? - magyar részről egy aprócska internetes folyóirattal. Nem is csoda, hogy az első leleplezésekben túlnyomórészt olyan nevek szerepelnek, amelyeket a liberális média amúgy sem szeret. Nem is beszélve a "hírbe hozásról"! "Putyin barátja", "Marie LePen ismerőse"... A "teljes névsort" most nem hozták nyilvánosságra, azt igérték, majd egyszer később. Persze addigra el lehet tűntetni róla a haverokat. De ismerős nekünk ez a történet, a rendszerváltás megindító pillanataiból!
Héja
2016. április 05. 13:48
Az eddigi mérleg: egy db. bukott fideszes, akinek évek óta semmiféle párttisztsége sincs. Továbbá egy db. mszp-s csúcspolitikus, megyei elnök.
koronaszepe
2016. április 05. 11:44
Kis orszàg,kis csőcslék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!