Pár sor az SZFE-ről Erdélyből

2020. szeptember 01. 18:26

Néha belegondolok, hogy milyen lenne ha egyszer Marosvásárhelyen, a több mint hetven éve működő Művészeti Egyetemre, megérkezne egy bukaresti csapat, kormány hátszéllel.

2020. szeptember 01. 18:26
Gáspárik Attila
Színház Online

„Nem kell ahhoz rektornak lenni egy egyetemen, hogy az ember átérezhesse mekkora energia kell a különböző egyéniségek, tehetségek szakmai szándékait közös nevezőre hozni egy felsőoktatási intézményben. Mennyit kell küszködni, hogy az intézményt ne sérüljön a külső hatások miatt. Hetek óta szomorúan tapasztalom, hogy mi történik Budapesten a Színház és Filmművészeti Egyetemen.

Egy elv forog (forgott) kockán: az intézményi autonómia. Az egyetemi polgárság működésének alapfeltétele. Néha belegondolok, hogy milyen lenne ha egyszer Marosvásárhelyen, a több mint hetven éve működő Művészeti Egyetemre, megérkezne egy bukaresti csapat, kormány hátszéllel és azt mondaná: nem vagytok elég hazafiak, nem vagytok elég ortodoxok (szinte államvallás ez nálunk), ezért mától mi mondjuk meg, hogy mit és hogyan kell tenni! Minden intézményben lehet jobbítani, de semmibe venni a választott vezetőit, megbocsáthatatlan. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KKEE
2020. szeptember 03. 09:43
Ha úgy tennénk fel a kérdést, hogy milyen lenne, ha mondjuk a Iasi-i színművészeti egyetemre megérkezne egy bukaresti csapat, kormány hátszéllel (mondjuk a csapat vezetője egy elismert színházi személyiség). Hát a válsz: Semmilyen. Ez lenne a legnormálisabb dolog a világon.
KKEE
2020. szeptember 02. 11:51
Kiválóan tudnak csúsztatni ezek a bal-liberális szószólók! Először is remélem senki sem hiszi el, hogy egy marosvásárhelyi (romániai!) Művészeti Egyetem kisebbségi magyar szakán azt csinálnak amit akarnak! Fittyet hánynak a román (bukaresti) magyarellenes nomenklatúrának. Vegyük azt, hogy mi lenne, ha a marosvásárhelyi román tagozat élére, román (elismert szakmai eredményekkel rendelkező) személyt neveznének ki. Mi történne? Semmi.
zolizolizoltan
2020. szeptember 02. 09:23
Köszi Erdély! Ott nincs annyira letarolva a kultúra, mint nálunk. Szégyen!!!!
2020. szeptember 02. 09:15
Te Gáspárik,te Gáspárik! Nem sül le a pofádról a bőr? Mint erdélyi párhuzamot vonsz, bármilyen térben és időben, a magyar állam és a román állam között?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!