Erdélyi gyurcsányistát talált Karácsony

2021. szeptember 09. 11:27

Karácsony Gergelynek sikerült találnia egy erdélyi gyurcsányistát, Gáspárik Attila személyében.

2021. szeptember 09. 11:27
null
Zsigmond Barna Pál
Vendégszerző

Gáspárik Attilát, az Ujhelyi István által alapított Rendületlenül-díjjal, idén kitüntetett, a román állam által fenntartott marosvásárhelyi színház igazgatóját faggatta podcastjében Karácsony Gergely, és Gáspárik hitet tett Gyurcsány Ferenc mellett. Attilát régóta ismerem, mindig is ellenséges volt a Fidesszel, soha nem értettem vele egyet, de azt azért nem gondoltam volna, hogy elismeréssel beszél Gyurcsány Ferencről.

Karácsony Gáspárik Attilával készített podcastjának egyetlen igaz megállapítása, hogy az erdélyi magyar társadalom sokszínű, ezen kívül rengeteg sületlenség hangzik el, amihez Karácsony asszisztál: a színházigazgató szerint korábban a piac tartotta el az erdélyi magyar médiát, kifigurázza és gazdasági kérdéssé degradálja az állampolgárságot, azt mondja, hogy csak 3 millió román dolgozik külföldön (igazából 5 millió), leszólja Székelyföldet, a román kultúra szerinte szabad, a magyar nem.

Valóban sokszínű a transzilván magyar élet, van, aki tömbmagyar vagy szórványvidéken, városon vagy falun, a nyugati határhoz közelebb vagy távolabb él. Van, aki katolikus, protestáns (azon belül református, unitárius vagy evangélikus), vagy éppen zsidó.

Azonban ezek a szempontok csak a magyarság megvallása után következnek, mert elsősorban mindenki MAGYAR. A történelem úgy alakult, hogy a magyar társadalmon belül, annak részeként kialakult az erdélyi magyar társadalom és annak teljes vertikuma, az elmúlt száz évben pedig külön országban éltünk. Erdélyben is, főleg nagyvárosi környezetben, voltak és vannak baloldaliak is, bár nagyon kevesen. Annak idején a Román Kommunista Párt alapítói és tagjai között is szép számban voltak magyarok, de Ceausescu után a baloldal gyakorlatilag eltűnt az erdélyi magyar közéletből, Gyurcsány után pedig nehéz megszólalni.

A mostani erdélyi balosok fő üzenete, hogy Trianont is megérdemeltük, de lássuk a románokban csak a jót, próbáljuk őket megérteni, hajtsuk le a fejünket, és a békesség érdekében legyünk hajlandóak elveinkből, értékeinkből engedni. Mindezt addig, amíg együtt, kéz a kézben bele nem olvadunk a nemzethez tartozás béklyóitól megszabadított globális, nyitott társadalomba. Felmérések hiányában ma az erdélyi társadalom néhány százaléka tekinthető baloldali irányultságúnak, de olyanokat, akik eljutottak volna a gyurcsányizmusig, nagyítóval is alig lehet találni.

Karácsony Gergelynek ez mégis sikerült! Beszélgetésükben Gáspárik a románok és a román demokrácia egekbe magasztalása mellett, olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amihez még egy Vadai, vagy Szabó Tímea is csettintene. Gáspárik szerint „Gyurcsány Ferenc nem egy rossz ember, neki nincs semmi baja a határon túliakkal”. Szerinte 2004-ben csupán annyi történt „megnézte (Gyurcsány) a statisztikákat és azt mondta, nekem itt van még egy pár szavazatom, ha azt mondom, hogy nem” és, hogy „ő egy nagyon racionális ember lehet, aki azt mondja, hogy most mit kínlódjunk vele, ezt itt most levágjuk, bármilyen rosszul is esik”.  

Gáspárik ennyivel el is intézte a 2004-es gyurcsányi nemzetárulást, számára ennyit jelentenek a magyar-magyar kapcsolatok, nem érezte a döntés következményeit, de ha kijelentését komolyan gondolja akkor nagyon sok történelmi személyiséget lehet rehabilitálni azzal, hogy csak azért uszított, mert szavazatokat akart. Felelős értelmiségi ilyet nem mond, bár a felelőtlenség gusztustalansággal társult akkor, amikor azt is megtudhattuk, hogy Attila nem magyar állampolgár, mert nem kell neki papír és „nem akar egy langyos Törleyt elfogyasztani a konzul úrral”. Karácsony időnként valamit mondogat, próbál nemzeti húrokat is pengetni, de nem nagyon sikerül, ellenérv nem hangzik el.

Persze ami a 2010 utáni kormányokat és azok nemzetpolitikáját illeti, az a podcast szerint nem más, mint diktatúra, korrupció és a határon túliak kihasználása. Izgalmas lenne persze megkérdezni a demokráciáért aggódó nagyon pc balos demokratákat, hogy nem zavarja-e őket az, hogy az általuk sztárolt baloldal egy évtizede egyszer már tönkretette az országot és a csapatuknak része egy antiszemita párt is.

Jól egymásra talált a két Gyurcsány-hívő ebben a beszélgetésben. Karácsony a határon túliak ügyével ugyanúgy van, mint a migrációval, ezért megpróbált az interjúban úgy csinálni, mintha kicsit vitatkozna a gyurcsányi magyargyűlőlettel, de határozott álláspontot nem foglalt el. Össze-vissza beszélt, és nagyon vigyázott, hogy nyíltan ne szólja el magát úgy, ahogy egy külföldi interjúban a migrációról elszólta magát. Akkor azt mondta, hogy Magyarországon bevándorláspárti politikával nem lehet választást nyerni, de egy esetleges győzelem után, más lenne a helyzet. A külhoni magyarok ügyében is valami hasonló készül, gyurcsányi-módon nem akar a választás előtt ellene menni a nemzeti gondolatnak, de most is kiderült, az interjút végighallgatva nyilvánvaló, hogy ha kell, azt csinálná, amit Gyurcsány mond, ismét egymás ellen hergelné a magyart a magyarral és támadná a külhoni magyarokat.

Nyitókép: YouTube

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ferike57
2021. szeptember 10. 23:03
Gáspárik Attila lehetséges hogy magyar de ne szóljon bele a Magyarországi politikai választásokba. Maradjon csak az erdélyi politika mellett. Erdély romániához tartozik ott fejtse ki politikai nézeteit, ott szavazzon az erdélyi magyar pártokra.
Tobit
2021. szeptember 10. 10:19
Csak annyit: ebbe a színházba magyarok is járnak vagy csak románok? Ha még is járnak, az "interjú" elolvasása után biztos hogy nem fognak. Vagyis remélem.
Ekeke
2021. szeptember 09. 18:26
Markó Béla is a Nepszavaban irdogal manapság cikkeket..
LPJ53
2021. szeptember 09. 18:26
A párciumi nem erdélyi,olyan mind a hazai liberális.Várad és Szatmárnémeti zsidós városok,a szellemiségük is olyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!