Vér, méz, Hugo és szex felsőfokon

2012. március 1. 11:55

Írta: Terján Nóra
Beköszöntött a filmes tavasz: nyolc premierfilmmel várnak a mozik csütörtöktől. Láthatjuk többek között Angelina Jolie Budapesten is forgatott háborús filmjét, valamint Martin Scorsese káprázatos látványvilágú meséjét. A franciák nagyasszonya, Juliette Binoche is visszatér, hogy alámerüljön a diákprostitúció bugyraiban, Nicolas Cage pedig a Sátán nyomába ered.

Széles filmpalettáról válogathatunk a héten. Megérkezett a magyar mozikba a brutalitása miatt is sokat kritizált Jolie-film, A vér és méz földjén. A színésznő első rendezése a délszláv háború idején játszódik, amely kettészakította a Balkán-régiót az 1990-es években. A történet egy bosnyák muzulmán lány (Zana Marjanovic) és egy szerb fiú (Goran Kostic) szerelmét meséli el. A film zömében Magyarországon forgott 2010 őszén: többek között a Margit híd budai hídfőjénél, a József Attila lakótelepen, a néhai Tűzraktérben, a fóti gyerekvárosban, a Rózsák terén és az óbudai Kiscelli múzeumban.A mester beleszeretett a 3D-be: A leleményes Hugo egy csodálatos képekben elmesélt történet egy árva fiúról, aki egy párizsi pályaudvar falai mögött éli titkos életét. Martin Scorsese öt – főként technikai – Oscar-díjjal jutalmazott filmjének főhőse egy különc lány segítségével keresi a választ a rejtélyre, mely összefügg apja elvesztésével, az alatta lakó mogorva játékboltossal és egy szív alakú lakattal, amelynek, úgy tűnik, nincs meg a kulcsa. A kalandfilmben feltűnik Ben Kingsley, Jude Law és Christopher Lee, de még Sasha Baron Cohen is.A Szex felsőfokon című francia-lengyel-német filmdrámában az isteni Juliette Binoche egy jómódú párizsi anyukát alakít, aki az ELLE Magazin szerkesztőjeként diáklányok prostitúciójáról ír egy cikket. Anyaggyűjtés során aztán megismerkedik két fiatal lánnyal, akiknek köszönhetően felkavaró élményekben lesz része, melyek során alaposan átértékeli a férfiakról, családról és szexualitásról alkotott véleményét. 

Steven Soderbergh utoljára a Fertőzést szabadította ránk, most pedig a bűn hálójába kalauzol. A főbb szerepekben Ewan McGregor és Michael Fassbender domborít. A sztri: Mallory Kane (Gina Carano) magasan képzett ügynök, akit viszont egy sikeres akció után gyilkossággal vádolnak, és hamarosan profi bérgyilkosok hada kezdi üldözni. Rádöbben: valaki elárulta. Hoppá! 

Nicolas Cage is visszatér a Szellemlovas második részében: Johnny Blaze Kelet-Európában rejtőzött el, és magányosan folytatja kilátástalan küzdelmét az átokkal, ami miatt időről időre lángoló koponyájú bosszúállóvá változik. Aztán láss csodát, felkeresi egy szekta vezetője azzal a feladattal, hogy hősünk nyírja ki Sátánt. A mozikban kiderül, vajon sikerül-e neki.

További premierek: a Warrior – A végső menet című birkózós film, a Tirannoszaurusz című, nem dínókról szóló, ám Sundance- és BAFTA-díjas alkotás, valamint Az erő krónikája című sci-fi. Jó étvágyat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés