450 millió az artmozik megmentésére

2012. március 6. 9:22
Az artmozik és artfilmek helyzetét mentő sürgősségi alap miatt a tárca összehozott egy találkozót a filmes szervek között – írja az Index. A Nemzeti Kulturális Alap 300 millióval szállhat be az artfilmek helyzetének mentéséért létrejövő sürgősségi alapba, 150 milliót pedig már biztosan ad a Nemzeti Filmalap.

Az elmúlt két évben egy fővárosi (Európa) és tíz vidéki artmozi zárt be, jelenleg a Vörösmarty és a Tabán van a legnagyobb bajban, de a többiek is spórolásra és elbocsátásokra kényszerülnek. Egy hete döntöttek egy sürgősségi alap létrehozásáról egy megbeszélésen, melyen a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályának képviselője is jelen volt Andrew Vajna filmipari kormánybiztos, Havas Ágnes, a filmalap vezetője, Szőcs Géza kulturális államtitkár és Bokor Attila, a Nefmi filmes főosztályvezetője mellett.

A tájékoztatás szerint: „Az egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a Nemzeti Filmalap az artmozik átmeneti támogatása érdekében egy sürgősségi alapot hoz létre (időközben a kormánybiztos be is jelentette, hogy ennek keretében 150 millió forintot biztosítanának a szóban forgó támogatási célra), valamint arról, hogy a Nefmi – a Filmalappal együttműködve – kidolgozza az új terjesztési koncepciót, illetve felveszi a kapcsolatot a Nemzeti Kulturális Alappal, amely az artmozik működését érintően 300 millió forintot jelentő forrással rendelkezik. Mindemellett a Nefmi tovább keresi a megoldást a hiányzó pénzeszközök előteremtése érdekében” – értesítette az Indexet a tárca.

2010-ig évi 230 milliót adott az artmoziknak a filmfinanszírozást végző Mozgókép Közalapítvány normatív támogatásként, majd a megszűnése alatt másfél évig senki sem támogatta az artmozikat és az artfilmek forgalmazását. 2011 őszén, fél évre a Nefmi kulturális tárcájának volt erre kerete: 100 milliót osztott digitális átállásra pályázat útján, összesen 9 mozinak. A tárca évi 300 milliós kerete azonban már 2012-ben megszűnt, viszont továbbra is az ő feladatuk maradt az artműfaj támogatása – emlékeztet az Index.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés