Kisvakond a Millenárison

2012. március 26. 08:47

A népszerű cseh rajzfilmfiguráról készült illusztrációkkal, korszerű és régi játékokkal, filmvetítéssel várnak vasárnaptól. Programajánló.

A Kisvakond nadrágja című kiállításon a népszerű cseh rajzfilmfiguráról, a Kisvakondról készült illusztrációkkal, korszerű és régi játékokkal, filmvetítéssel várják a gyerekeket és a felnőtteket a Millenárison vasárnaptól. Az ingyenes kiállításon látható lesz a Kisvakond-figura 1985-től gyártott „retro” prototípusának gyűjteménye is. A Zdenek Miler által megálmodott és megrajzolt mesefigura főszereplésével 55 éve készült el az első animációs film. Kisvakond (Krtek) és barátainak népszerűsége azóta is töretlen - olvasható a kiállítás szervezőinek ajánlójában.
 
A Kisvakond alakját a cseh rajzfilmtervező eredetileg egy vászoning-reklám figurájaként alkotta meg. Később A Kisvakond nadrágja című rajzfilm 1957-ben elnyerte a velencei Ezüst Oroszlán-díjat. Több mint ötven epizód készült, a sorozat utolsó részét 2002-ben forgatták. Az első részt leszámítva Kisvakond és barátai nem beszélnek, hanem igencsak beszédes indulatszavakat és hangokat hallhatnak. Ezeket a rendező a kislányairól, Katerináról és Barboráról készített hangfelvételek segítségével komponálta meg. Zdenek Miler cseh rajzfilmkészítő és rendező 90 éves korában tavaly hunyt el.

A bejegyzés trackback címe: https://film.mandiner.hu/trackback/693