Király dráma

2012. április 3. 9:37
Barna L. Norbert
Népszava
A Trónok harcának történései sokkal könnyebben helyezhetők a középkor Európájába, mintsem a fantázia világába.

„A javában Észak-Írországban és Máltán forgatott, epizódonként 8 millió dolláros költségvetésű sorozattal, melynek csak a nyitóepizódja került egy egész évad átlagos költségvetésébe, az alkotók a legapróbb páncéling-rostig igyekeztek visszaadni a kor hangulatát. Lenyűgöző helyszínek és díszletek, pompás jelmezek, és a dramaturgiának engedelmeskedő képi világ jellemzi ezt az amúgy rideg, szürke és kegyetlen világot.


Az első évadban - melynek premierje éppen a lord Starkot alakító Sean Bean születésnapján volt tavaly áprilisban - megismert szereplők ugyan megfogyatkoztak kissé, de ez vélhetően a másodikban is folytatódni fog. A középpontban ugyanis a ciklus második regénye, a Clash of kings (avagy a Királyok csatája) áll, melyben a civilek lázadása is fontos elem. Így véres harcra, látványos csatákra lehet számítani, és nem csak a sárkányok emlegetésére, hanem megjelenésükre is. Az új évad első két epizódja alapján az eddiginél is fontosabb szerepe lesz a Lannister-ház törpe lordjának, a gyakran csak Ördögfiókának becézett Tyrion Lannister figurájának, akit a nagyszerű Peter Dinklage alakít. A 42 éves színészt már az első évadért Golden Globe és Emmy-díjjal ismerték el. 

Noha a 62 éves Martin még állítólag nem kezdte el írni az utolsó két kötetet a hétből, egyszer megkérdezték, hová futhat ki, hol érhet véget ez a rengeteg konfliktus, mire Martin annyit válaszolt: a végén majd »lesz egy nagy köd, hó- vagy porfelhő, amit majd a temetőben, a sírkövek között fúj a szél«. A csatorna közben berendelte a harmadik és negyedik évadot is a Trónok harcából - igaz, az alkotók korábban jelezték, hogy a lehetséges harmadik évad alapjául szolgáló regény olyan sűrű és hosszú, hogy az évadot inkább ketté bontanák. Azt egyelőre nem tudni, hogy így tesznek-e, mindenesetre egyelőre várjuk a második évad további epizódjait.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés