Ugyanolyan magyar vagyok, mint ők

2012. április 5. 9:39

Toldi Katalin
Fliegauf Bencéék járták az országot, és elkerültek abba az iskolába is, ahová a húgom járt. Interjú.

Büszke vagy arra, ahogy a Csak a szél című filmben részt vettél?

Igen, azon kívül, hogy van két gyerekem, erre vagyok a legbüszkébb. És remélem, hogy nagyon sokan megnézik, és nem mondják majd, hogy »ez engem nem érdekel«. Mert sajnos meg kell mondani, hogy vannak, akik lenézik a cigányokat.

Mit gondolsz, ez a film segíthet ezen valamennyit?

Remélem, hogy tud segíteni. Mert vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy azért, mert az egyik lop és hazudik, a másik is olyan. Leírnak még azelőtt, hogy beszéltünk volna két szót, meg sem kérdezik, ki vagy, mi vagy, honnan jöttél. Pedig én nem írom le a másikat csak azért, mert magyar.

Én meg nem értem, miért így különböztetjük meg a kettőt, hogy cigány és magyar.

Igen, én is ugyanolyan magyar vagyok, mint ők. Én is itt lakom, én is magyarul beszélek, és ha elmegyek dolgozni, ugyanazt az adót vonják le tőlem, mint tőlük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt gondolom erre a filmre nem sok ember fog jegyet venni Magyarországon.
Merthogy a bűnügyi tudósítások valósághűbb képet adnak a valós helyzetről...

Azért az tény, hogy "rendszerváltás" címén a cigányokat rúgták ki elsőként. Vagy csak bezártak, azok az üzemek (is), ahol addig dolgozhattak.
Egyébként pedig, noha nagy drukkere lennék a magyar filmnek és elismerem a rendező tehetségét is, de nagyon nem tetszik, hogy évek óta csak a nyugati sikerekre hajt. Ezzel a témával pedig, (megfelelő színvonalon előadva) garantált volt a nyugati siker!

A magyar filmesek viszont (lengyel, román, szerb stb.) kollégáiktól eltérően) nagy ívben kerülték, az elmúlt 20-20 évben, azokat a témákat, melyek a magyar valóságot próbálnák bemutatni.
Tisztelet a kevés kivételnek:
Édes Emma, drága Böbe (1992)
Hoppá (1992)
Az ügynökök a paradicsomba mennek (2010)
(Az utóbbi kettő a neten is elérhető.)

Minden rasszista közhely megcáfolva, szépen, idegen szavakkal, kristálytiszta balliberális vonatkoztatási rendszerben.
De: a börtönök cigányokkal vannak tele, háromszor annyi gyereke van egy cigány családnak mint egy magyarnak, nyolcvan százalékuknak nincs munkája, a cigányság által befizetett adó és a rájuk költött összegek ilyesztő mértékben távolodnak egymástól. Kedves Fligauf Micsoda, ha az anyatermészet egalitáriánus volna, akkor még igazad is lehetne-de nem az, nagyon nem. Az átlagos cigány mentális képességei miatt egy technikai civilizációban mindig kiszolgáltatott helyzetben lesz, a versenyben vesztes pozíciót fog betölteni. No innen kellene mégegyszer levezetni a Fligauf tételt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés