Jankovics, Fliegauf és Szabó Csehországban

2012. április 17. 9:12
A magyar film lesz a fővendég Csehországban az idei nyári filmfesztiválon. Három rendezőnket, Szabó Istvánt, Fliegauf Bencét és Jankovics Marcellt is meghívták a dél-morvaországi Uherské Hradistebe.

Három neves magyar filmrendező – Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell – is meghívást kapott az idei nyári filmfesztiválra a dél-morvaországi Uherské Hradistebe. A július 21. és 28. között idén immár 38., népszerű „nyári filmiskola” honlapjára felkerült információk szerint a fesztivál Focus szekciójában ezúttal a magyar filmművészetet mutatják be, mégpedig a kezdetektől napjainkig. Ugyanakkor kiemelt figyelmet szentelnek az említett három magyar filmrendező életművének és legjobb filmjeinek. Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell személyesen is részt vesznek filmjeik bemutatóin, és ebből az alkalomból találkoznak a cseh szakmabeli kollégákkal, illetve a film iránt érdeklődő cseh fiatalokkal is.
 
„Új vélem, jól választottunk. Ennek a három rendezőnek az életműve, filmjeik témája és technikája kitűnő betekintést ad a magyar filmszakma műhelyeibe. Meggyőződésem, hogy ez méltó bemutatása lesz a magyar filmművészetnek” – állítja Jan Jílek, a filmfesztivál egyik forgatókönyvírója. A filmszemle keretén belül David Lean kétszeres Oscar-díjas brit filmrendező életművét is bemutatják. Az Uherské Hradiste-i nyári filmiskola nevet viselő rendezvény elsősorban a film iránt érdeklődő fiataloknak szól. A filmbemutatókat, vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik az alkotókkal és szakemberekkel. A rendezvény rendkívül népszerű, és minden évben sok ezren tekintik meg a műsorra tűzött filmeket, s vesznek részt a beszélgetésekben.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés