Borat fellendítette Kazahsztán idegenforgalmát

2012. április 23. 14:07
Mióta a film elhelyezte az országot a térképen, tízszeresére nőtt az idegenforgalom – árulta el a kazah külügyminiszter, aki rendkívül hálás a produkció készítőinek. Maga a Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című vígjáték azóta is tiltólistán van Kazahsztánban.

Hálás a Borat című filmnek a kazah külügyminiszter: mióta a produkció elhelyezte az országot a térképen, tízszeresére nőtt az idegenforgalom. Jerzsan Kazihanov a kazah parlament alsóházában hétfőn beszélt a külföldi turisták megnövekedett érdeklődéséről – számolt be róla a tengrinews.kz hírportál. „Mióta a filmet bemutatták, tízszeresére nőtt a Kazahsztánba vágyók vízumkérelmeinek száma. Számunkra ez nagy győzelem. Hálás vagyok Boratnak, a film főhősének, amiért turistákat csábít Kazahsztánba” – fogalmazott a miniszter. Mint felidézte, a film premierje táján éppen az Egyesült Államokban dolgozott, és egy New York-i székhelyű utazási iroda Burat-túrákat kínált amerikaiaknak Kazahsztán megismerésére.

A film kezdetben még annyira felbőszítette a közép-ázsiai szovjet utódállamot, hogy be is tiltották a produkció forgalmazását, s maga a Borat azóta is tiltólistán van Kazahsztánban. A filmkomédia hatására jellemző, hogy a minap egy kuvaiti sportversenyen a valódi kazah himnusz helyett a Boratban elhangzót játszották. Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter leszögezte: Kuvaitban nincs kazah diplomáciai képviselet, ezért nehéz lenne az esetért a külügyminisztériumot hibáztatni, ugyanakkor nem akarják másra hárítani a felelősséget.

A malőr nyomán a külügyminisztérium utasította a külképviseleteket, hogy tájékoztassák fogadó országukat a helyes kazah állami szimbólumokról. A 2006-ban bemutatott Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című vígjáték egyik forgatókönyvírója, producere és főszereplője is Sacha Baron Cohen volt, aki alakításáért Arany Glóbusz-díjat kapott. A szókimondó szatírában a kazah riporter, Borat azért érkezik Amerikába, hogy dokumentumfilmet készítsen az országról. Az imdb.com mozis adatbázis szerint a 18 millió dolláros költségvetésű produkció végül összesen több mint 260 millió dolláros jegybevétellel zárta forgalmazását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés