Ocskay példája: választani jó és rossz között

2012. május 11. 12:05

Amikor saját életünk, vagy szeretteink élete forog kockán, akkor nagyon jól jön egy olyan bátor és önzetlen ember, mint amilyen Ocskay volt.

2012. május 11. 12:05
Fonyó Gergely

Amikor Ocskay Lászlóról elkészítettük dokumentumfilmünket, őszintén bíztunk abban, hogy emlékét minden magyar ember, vallási, politikai, vagy bármilyen hovatartozástól függetlenül tisztelni fogja. Amikor saját életünk, vagy szeretteink élete forog kockán, akkor nagyon jól jön egy olyan bátor és önzetlen ember, mint amilyen Ocskay volt. Gondoljunk arra, hogy egy olyan ember emlékét őrizzük meg, aki rajtunk is segített, hiszen a történelem legsötétebb óráiban mutatott példát emberségből, hazaszeretetből. És gondolkodjanak el ezen azok is, akik bemocskolják emlékét. Soha, soha ne legyen úgy, de mit fognak gondolni, ha az ő életük kerül egyszer végveszélybe? Őket is meg kell valakinek menteni. És Ocskayt nem érdekelte ki vagy, segített, mert bajban voltál.

Közel 4 éven át dolgoztunk Ocskay Lászlóról szóló filmünkön, ami egy idő után nem is annyira filmes munka volt már, mint inkább egy közös ügy. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy felhívhattuk az utókor figyelmét Ocskay bátorságára, emberségére. Őszinte örömünkre szolgált, hogy a film, tehát az Ocskay ügy, bejárta a fél világot, Braham professzor megtisztelő figyelmét is megkapta, több országban tanítják, köztük az USA-ban és Ausztráliában is. A városligeti szoborállítás is méltó folytatása ennek a folyamatnak. Meglátásom szerint a tudatlanság és a tájékozatlanság az egyik fő oka, hogy az embereket meg lehet téveszteni, és egymás ellen lehet fordítani. Ezért barátaim és alkotótársaim – Kollarik Tamás, Szita Szabolcs, Ocskay Rudolf – nevében is nagyon örülnék, ha Ocskay története része lehetne a magyar tantervnek is. Akkor talán azok is megismernék tetteit, akik meggyalázták a szobrot, és maguk is példát vehetnének Ocskayról, aki cselekedeteivel bizonyította, hogy lehet és kell is tudni választani a jó és a rossz között.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2012. május 13. 12:05
És mennyire jó meg fontos, hogy az ilyen remek emberekröl megemlékezzünk. Igazi hösök akik veszélyes diktatúrákban segítenek az üldözötteken. A szemrehányás meg vádaskodás csak dacot szül. Talán a pozitiv példák megbecsülése inkább elgondolkodtat. Apró epizódusként jut eszembe, hogy a kommunista érában munkahelyén megdorgálták Anyámat, mert túlzottan szolidáris volt egy kolleganöjével amikor annak a családját is ki akarták telepíteni. Ez persze nem volt egy hösi tett csak apró szolidaritás.
gereb6
2012. május 13. 12:04
"Kabos Ede, kardvívó világbajnok is a megmentettek között volt." Ennek tudatában "A napfény íze" is egy kicsit bársonyosabb.
Locassen
2012. május 13. 12:03
ha szóba kerül, akkor mindig Rákóczi áruló brigadérosa jut az eszembe. ugyanaz a név, de micsoda különbség!
duzur
2012. május 13. 12:03
Hátha minden ugy van tele zsidókkal mint a mandiner, akkor igaz lehet, hogy valójában mindenki zsidó... Amit a metapedia is példásan igazol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik