Bő 100 millió az art moziknak

2012. május 12. 15:52
Az art mozikat és a művészfilmek forgalmazását bő 100 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. A forgalmazókat csaknem 37 millió forint gyorssegéllyel támogatják, amely majdnem félszáz, főként európai művészfilm országos mozibemutatóját teszi lehetővé.

Bő 100 millió forinttal támogatja az art mozikat és a művészfilmek forgalmazását a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) - közölte a szervezet pénteken. A Filmalap február végén jelentette be, hogy a művészfilm-forgalmazás folytonosságának biztosítása érdekében sürgősségi alapot hoz létre az art mozik és a forgalmazók „kritikus helyzetének” átmeneti rendezésére. Az MNF ezt követően egyszeri pályázatot írt ki. Az országos pályázat eredményének tükrében összességében 66 millió forint támogatásban részesül 21 moziüzemeltető. A támogatottak fele vidéki nagyvárosban üzemeltet filmszínházat. A forgalmazókat csaknem 37 millió forint gyorssegéllyel támogatja a Filmalap, amely majdnem félszáz, főként európai művészfilm országos mozibemutatóját teszi lehetővé.

 
A moziüzemeltetők közül támogatást kap többek közt a Budapest Film Zrt., a Cirko Film - Másképp Alapítvány, a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Grant Film Kft., a Kinoplan Kft., az Odeon Video Kiadó és -Kölcsönző Kft., és a Szuez Film Kft. A legkisebb elnyert összeg 1 millió, a legnagyobb 11 millió forint felett volt. A művészfilm-forgalmazásra támogatást nyert el mások mellett az Anjou Lafayette Bt., a Budapest Film Kft., a Cirko Film Kft., a Mokép-Pannónia Kft., a Szuez Film Kft. és a UIP Duna Nemzetközi Film Kft. A legalacsonyabb összeg 460 ezer, a legmagasabb 13,2 millió volt. A döntéshozatal során a Filmalap figyelembe vette a benyújtott költségvetéseket és egyéb elérhető pénzügyi adatokat, valamint forgalmazás esetén a bemutatásra került vagy kerülő filmek hazai és nemzetközi szereplését. 
 
A Filmalap döntésének értelmében nem minden pályázó részesült támogatásban. A gyorssegélyről szóló pályázat tapasztalatai azt mutatják, hogy a benyújtott adatok és a Filmalap rendelkezésére álló információk alapján nem minden esetben volt megalapozott a támogatási igény - fogalmazott közleményében a szervezet, amely korábban emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel egy fővárosi és tíz vidéki art mozi volt kénytelen bezárni. „A Filmalap fontosnak tartja, hogy az art filmek és a magyar filmek egyaránt eljussanak a közönséghez, és tisztában van azzal, hogy ennek egyik legfontosabb hagyományos fóruma az art mozik hálózata” - hangsúlyozta újfent a szervezet. Az art mozik működésének és a művészfilmek forgalmazásának támogatása a továbbiakban a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül történik - áll a közleményben. A pályázat részletes eredményéről a Filmalap honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés