Filmes doktori iskolát indít Splitben Tarr Béla

2012. május 20. 23:14
A Kossuth-díjas magyar filmrendező 2013 februárjától filmes doktori iskolát vezethet a dél-horvátországi kikötővárosban. Tarr Béla szerint Split a nemzetközi szerzői filmesek igazi „Mekkája” lesz.

Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező két évvel ezelőtt megfogant terve valóra vált, és 2013 februárjától filmes doktori iskolát vezethet a dél-horvátországi kikötővárosban, Splitben. A spliti egyetem audiovizuális központjában a világ minden tájáról 16 filmrendező és operatőr - korhatár nélkül - megkezdheti a hároméves munkát. Vladimir Stojsavljevic horvát kulturális miniszterhelyettes, Ivan Pavic, a spliti egyetem rektora, Bruno Gamulin, az audiovizuális centrum nemzetközi kapcsolatainak irányítója és a világhírű magyar filmrendező megállapodást írt alá a doktori iskola működéséről - adta hírül a Vecernji List című horvát napilap.

 
A filmes posztgraduális képzés alkalmazkodik a horvát oktatási szabályokhoz és szerkezete a spliti egyetemhez kapcsolódik - hangzott el a doktori iskola működését bejelentő nemzetközi sajtótájékoztatón. Tarr Béla újságírói kérdésre elmondta, hogy a képzés finanszírozásában részt kell vennie a horvát kulturális tárcának, európai kulturális alapítványoknak, privát donoroknak, hasonlóan a koreai filmakadémia működéséhez. Tarr Béla az oktatás koncepciójáról elmondta, hogy az iskola inkább egy laboratóriumhoz fog hasonlítani, ahol együtt alkotnak a hallgatók. A rendező ezt úgy képzeli el, mint annak idején a Bauhaus intézményét a 20. század elején, amely egyszerre volt oktatási műhely és szellemi mozgalom. A spliti doktori iskolába a beiratkozás szeptember 15-én kezdődik, amikor megnyílik a 17. Spliti Filmfesztivál, az oktatás 2013 februárjában indul. Nemcsak a hallgatók, hanem az előadók is mindenfelől jönnek a világból, így például oktat majd Splitben Jim Jarmusch amerikai rendező a Törvénytől sújtva (1986) alkotója, Aki Kaurismäki A múlt nélküli ember (2002) című film finn rendezője, Atom Egoyat az Ararát (2002) örmény gyökerű kanadai rendezője, Fridrik Thór Fridriksson izlandi alkotó, A természet gyermekei (1992) című film készítője, Tilda Swinton Oscar-díjas filmsztár. Számítanak Fred Kelemen német operatőrre is, aki részt vett Tarr utolsó filmjének, a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett A torinói ló című alkotás elkészítésében is.
 
Az elméleti képzésben részt vesz Jytte Jensen, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma filmarchívumának vezetője, Jean-Michel Frodon, a Cahiers du Cinéma című francia filmes folyóirat főszerkesztője, Jonathan Romney, a The Guardian című brit napilap filmkritikusa és Jonathan Rosenbaum történész, filmkritikus. Tarr Béla 2006-ban Splitben, az Új Film nemzetközi fesztiválján életműdíjat vehetett át Kárhozat című filmjének vetítése után. Bemutatták a Sátántangó és a Werckmeister harmóniák című alkotását is, és a rendező azóta rendszeres vendége a fesztiválnak, mert ottani filmes körökben nagy reputációt szerzett a három kompromisszumot nem ismerő filmjével. Tavaly nyáron nemzetközi mesteriskolát vezetett, ellenszolgáltatás nélkül. A rendező a várost ideális helynek tartja a doktori iskolának, azt mondta, hogy Split a nemzetközi szerzői filmesek igazi „Mekkája” lesz.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés