Magyarok versenyeznek a krakkói dokumentumfilm-fesztiválon

2012. június 3. 17:23
Zsigmond Dezső és Till Attila filmjeit is bemutatták a neves krakkói nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon: az 52. évad legjobb produkcióit a vasárnapi gálán díjazza a zsűri.

Az 1961 óta szervezett Krakkói Filmfesztivál a dokumentum-, animációs és rövid játékfilmek egyik legrégebbi európai szemléje. Az egyhetes rendezvényen csaknem 250 lengyel és külföldi filmet mutatnak be. A szemlén csaknem 500 rendező, producer, fesztiválszervező fordul meg. A rendezvény rangját igazolja, hogy a versenykategóriák nyertesei közvetlen jelölést szereznek az Európai Filmakadémia díjára és rövidfilm kategóriában az Oscar-díjért is indulhatnak. Magyarországot a rövid játékfilmek versenyében idén Till Attila Csicska című filmje képviseli, amely márciusban nyert díjat a finnországi Tampere nemzetközi filmfesztiválján. A rövidfilm egy nyomorban élő magyar tanyasi család mindennapjait mutatja be: a családapa keményen fogja feleségét és gyerekeit, és rabszolgát tart.

 
Zsigmond Dezső Bárányfelhők című filmje nem indult a versenyben, de a rendező személyesen is meglátogatta a szemlét, ahol a bemutatók után közönségtalálkozókban is részt vett. A tavalyi csíkszeredai fesztiválon díjazott filmje a magyar-ukrán határ közelében élő Tomit és családját mutatja be, akiknek dolgos élete szorosan a természethez fűződik.
 
Az idei seregszemlét Kevin Macdonald a Berlinalén bemutatott Marley című munkája nyitotta meg. A rendezvény egyik kiemelt eseménye Maria Zmarz-Koczanowicz egészestések kategóriájában induló Wiera Gran című filmjének világpremierje volt. Az egyik legismertebb lengyel dokumentumfilmes Wiera Gran, a hányatott sorsú zsidó énekesnő meglepő második világháborús emlékeit vázolja fel. A film egyik negatív hőse a Zongoristából ismert Wladyslaw Szpilman. A krakkói szemle 12 éve a Sárkányok Sárkányának nevezett életműdíjjal tünteti ki a legkiválóbb filmeseket: idén a cseh Helena Trestíkovának ítélték oda a díjat.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés