Román-magyar filmalap létrehozását javasolják

2012. június 8. 13:53
A koprodukciók finanszírozására hivatott román-magyar filmalap létrehozását javasolja Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. A sajtótájékoztatón jelen volt Törőcsik Mari színművész is, aki szombaton életműdíjat vesz át az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon, akárcsak a francia Claude Lelouch rendező és Geraldine Chaplin színésznő.

A koprodukciók finanszírozására hivatott román-magyar filmalap létrehozását javasolja Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Gáspárik az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) a magyar filmnek szentelt nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt erről a tervről. A Krónika és a Szabadság című erdélyi napilap csütörtöki tudósítása szerint Gáspárik azt mondta, hogy a román-magyar koprodukciókban számos kiaknázatlan lehetőség rejlik. Hozzátette: a szakma évek óta tárgyalja ezt a problémát, de döntés még nem született. Gáspárik szerint a román és a magyar kormánynak közös alapot kellene létrehoznia a filmipar támogatására, mivel jelenleg a finanszírozás rendkívül nehézkes.

A sajtótájékoztatón jelen volt Törőcsik Mari színművész is, aki szombaton életműdíjat vesz át a fesztiválon, akárcsak a francia Claude Lelouch rendező és Geraldine Chaplin színésznő. A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Törőcsik Mari elmondta, hogy szeret Erdélyben lenni, ahol mindenki szeretettel fordult felé. Törőcsik Mari tavaly Tordán részt vett a Polcz Alaine műveiből készülő Ideje az öregségnek című film forgatásán, márciusban pedig a sepsiszentgyörgyi Reflex színházi fesztivál vendége volt. Mint mondta, nagyon szeretne még visszatérni ebbe a két erdélyi városba és tervezi, hogy Aradra, Nagyváradra és Nagyszebenbe is ellátogat. A színésznő tiszteletére Kolozsváron levetítették Makk Károly Szerelem című filmjét.

A TIFF a régió egyik legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljává nőtte ki magát. A tizenegyedik alkalommal megszervezett eseményen 46 ország mintegy 250 filmjét vetítik. A fesztivál vasárnap ér véget.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó ötlet, a kultúra a legalkalmasabb terep a jószomszédi viszony ápolására. Csak legyen meg hozzá mindkét oldalon a politikai akarat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés