Cserhalmi Sára filmje nem megy Karlovy Varyba

2012. június 18. 9:38
Az alkotók lemondták Cserhalmi Sára író-rendező első nagyjátékfilmje, a Drága besúgott barátaim fesztiválszereplését Karlovy Varyban, mert nincs pénz a hangutómunkákhoz és a kópia legyártásához. A Magyar Nemzeti Filmalap szerint a szabályzatuk nem teszi lehetővé már leforgatott filmek támogatását.

Finanszírozási és technikai okok miatt az alkotók lemondták Cserhalmi Sára író-rendező első nagyjátékfilmje, a Drága besúgott barátaim fesztiválszereplését Karlovy Varyban; a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) szerint a szabályzatuk nem teszi lehetővé már leforgatott filmek támogatását. A 101 perces film a fesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjába kapott meghívást, a hangutómunkákhoz és a kópia legyártásához szükséges pénzek azonban hiányoznak a szerepléshez – mondta Cserhalmi Sára pénteken az MTI-nek. A rendező hangsúlyozta, hogy a film elkészítéséhez semmilyen állami támogatásban nem részesültek.

Pusztai Ferenc, a gyártó KMH Film producere kiemelte: az elmúlt húsz évben általános gyakorlat volt, hogy amennyiben egy magyar mozgókép meghívást kapott egy A-kategóriás filmfesztiválra, az állam a 35 mm-es kópia legyártásában az alkotók segítségére sietett. A producer szerint ehhez most mintegy 10-15 millió forintra lenne még szükség, ám a Magyar Nemzeti Filmalapnál elutasították kérésüket azzal, hogy „nem áll módjukban és szándékukban” a filmet támogatni. Mint a producer hozzátette, értetlenül áll a történtek előtt. Megjegyezte, hogy bár a cseh fesztiválon nem tudnak szerepelni, nem adják fel, hiszen több más A-kategóriás fesztivál is érdeklődik Cserhalmi Sára ügynökfilmje iránt. A készítők sajtóközleménye idézi Karel Ochot, a fesztivál művészeti igazgatóját is, aki megrökönyödését fejezte ki, amiért a versenyprogram egyik központinak szánt darabja nem tud részt venni Karlovy Varyban, ahol elmondása alapján kiemelt helyet szántak a Drága besúgott barátaimnak.

A Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: sajnálattal veszik tudomásul, hogy a Drága besúgott barátaim producerének döntése értelmében végül nem szerepel a csehországi filmfesztiválon. A KMH Film hónapokkal ezelőtt pályázott a Filmalaphoz az alkotás befejezésének támogatására. A Filmalap támogatási szabályzata alapvetően nem teszi lehetővé már kész, leforgatott filmek támogatását, a filmfinanszírozási rendszer átalakulása okozta átmeneti időszakra tekintettel azonban a Filmalap kivételt tett, és befogadta a KMH Film pályázatát – idézi fel a kommüniké. Mint hozzáteszik, a film megtekintését követően a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága egyhangúan döntött arról, hogy nem támogatja a produkció utómunkáját. „A KMH Film saját maga nevezte be a Drága besúgott barátaim című filmet a Karlovy Vary filmfesztiválra, vállalva ezzel, hogy amennyiben a még be nem fejezett filmet meghívják, a szükséges vetítési anyagot a fesztivál rendelkezésére tudja bocsátani” – hangsúlyozta a Filmalap.

A közlemény emlékeztet, a fesztiválra szóló meghívást követően a produkció a filmalkotók fesztiválrészvételének támogatására nyújtott be pályázatot a Filmalaphoz. A pályázatról egyelőre nem született döntés. A június 29. és július 7. közötti Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mintegy kétszáz filmet vetítenek, nyolc alkotásnak a cseh fürdővárosban lesz a világpremierje. A magyar mozgóképek közül négy szerepel a nyugat-csehországi fürdővárosban; a Cserhalmi György főszereplésével és Cserhalmi Sára rendezésben készült film mellett Bergendy Péter A vizsga című alkotása is az East of the West versenyprogramjába kapott meghívást. Szabó István Az ajtó című filmdrámáját különprogram keretében láthatja a fesztivál közönsége, a Csak a szél című film, Fliegauf Bence munkája a Horizons elnevezésű válogatásban szerepel a 47. cseh filmmustrán, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés