A román ipari termelés visszaesett, a magyar nagyot nőtt tavaly

2020. február 14. 08:07

A magyar ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után, erősítette meg az előzetes adatokat szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A román ipar eközben zsugorodott, ahogy az unióban is visszaesés történt.

2020. február 14. 08:07
null

Tavaly decemberben a magyar ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a novemberi 3,6 százalékos növekedést követően. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal csökkent decemberben a termelés éves összevetésben.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal mérséklődött.

Tavaly az előző évhez képest az ipari termelés három nemzetgazdasági ága közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,5 százalékkal, az energiaiparé 1,1, a kis súlyú bányászaté pedig 20,1 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva. A feldolgozóiparban folyó áron közel 33 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2019-ben. A termelés volumene csupán két hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly az ipari export 6,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, míg 2018-ban 1,6 százalékos volumennövekedést mértek.

A feldolgozóipar exportja 6,2 százalékkal haladta meg az előző évit, amikor 1,1 százalékos volt a növekedés. A járműgyártás exportja tavaly 11,4 százalékkal nőtt az előző évi 2,2 százalékos csökkenést követően, a számítástechnikai termékek kivitele 8,4 százalékkal emelkedett, gyorsabban a tavalyi 7,2 százaléknál is. Az élelmiszerexport növekedése 7,7 százalékra ugrott a 2018-as 1,8 százalékosról. A gyógyszeripar az előző évi 3,8 százalékos visszaesést tavaly 8,6 százalékos növekedéssel ellensúlyozta. A villamosberendezések exportja az előző évi 8,5 százalékos exportnövekedését tavaly újabb 15,2 százalékos emelkedéssel szárnyalta túl.

Az ipar belföldi értékesítése 5,3, ezen belül a feldolgozóiparé 6,7 százalékkal nőtt 2019-ben. A járműipar belföldi eladásai 14,8 százalékkal nőttek tavaly, a villamosberendezéseké 17,6 százalékkal. A számítástechnikai ágazat belföldi értékesítési volumene 13,1 százalékkal, a gyógyszeriparé 6,2 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 2,8 százalékkal haladták meg az előző évit, amikor 5,8 százalékos növekedés volt.

A beruházási javakat gyártó ágazatok belföldi eladásai 11,6 százalékkal a tartós fogyasztási cikkeket előállítóké 21,8 százalékkal haladta meg az előző évit tavaly.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés tavaly,

a legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalékkal), a legkevésbé Észak-Magyarországon (0,1 százalékkal).

Tavaly decemberben az ipari export volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,1 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 1,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártásban tizennégy hónap növekedés után következett be visszaesés tavaly decemberben: a kibocsátás decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami a legnagyobb mértékű csökkenés volt az alágak közt. A közúti gépjármű gyártásának volumene 19,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal csökkent.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,7 százalékkal nagyobb volt a 2018. decemberinél. Az új belföldi rendelések 10,1, az új exportrendelések 6,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 1,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az exportrendelések 2,0 százalékkal csökkentek, a belföldi rendelések 3,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi volument.

A román ipar kilenc év után torpant meg

Tavaly 2,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, közölte a román országos statisztikai intézet szerdán.

Kilenc év után először csökken a román ipari termelés éves összevetésben, hiszen legutóbb 2009-ben jegyeztek 5,5 százalékos mérséklődést a nemzetközi gazdasági válság idején, ezt követően kilenc év folyamatos növekedési időszak következett.

Csökkenést regisztráltak valamennyi ágazatban, így a villamos- és hőenergia, a gáz termelése és szolgáltatása 4,2 százalékkal esett vissza, a bányaipar teljesítménye 2,7 százalékkal romlott, míg a feldolgozóiparban a termelés 1,9 százalékkal csökkent.

Decemberben a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év tizenkettedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a visszaesés 6,9 százalék volt.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 5,3 százalékkal nőtt tavaly a 2018-as évhez mérten, decemberben 8,5 százalékkal bővült éves összevetésben.

A statisztikai intézet szintén szerdán közölte, hogy az új ipari megrendelések tavaly 4,4 százalékkal nőttek az előző évhez mérten.

Az unióban is visszaesés

A vártnál nagyobb csökkenéssel négy éve a legnagyobb mértékben esett vissza tavaly decemberben az euróövezet ipari termelése havi bázison az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Decemberben 2,1 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés az előző havihoz képest és 2,0 százalékkal csökkent az Európai Unió 27 tagállamában. Novemberben nem változott havi bázison az ipari termelés sem az euróövezetben, sem az EU-ban.

A piac az ipari termelés 1,6 százalékos csökkenését várta decemberre az euróövezetben. A tényleges 1,7 százalékos csökkenés 2016 februárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,9 százalékkal.

A 2019-es év egészében az ipari termelés 2018-hoz képest az euróövezetben 1,7 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig 1,1 százalékkal.

Havi bázison a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés decemberben, 6,2 százalékkal. A második legnagyobb csökkenést, 3,8 százalékosat Magyarországon, a harmadik legnagyobbat, 3,0 százalékosat pedig Lengyelországban regisztrálták decemberben. A nagy uniós nemzetgazdaságok közül a francia ipari termelés csökkent a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal. Olaszországban a novemberihez képest 2,7 százalékkal, Németországban 2,5 százalékkal, Spanyolországban pedig 1,5 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben.

Dániában tavaly decemberben 7,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző havihoz képest. A második legnagyobb növekedést, 2,9 százalékosat Portugália érte el, a harmadik legnagyobbat pedig Görögország, 2,5 százalékosat.

Éves összevetésben Észtországban csökkent a legnagyobb mértékben, 9,9 százalékkal az ipari termelés decemberben. Romániában 8,9 százalékos, Németországban pedig 7,2 százalékos volt a csökkenés.

Máltán 7,6 százalékos növekedést ért el az ipari termelés tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest. Portugáliában 3,9 százalékos, Lengyelországban pedig 1,9 százalékos volt az ipari termelés éves növekedése decemberben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. március 26. 19:08
Nekem lenne 15.000.000 megtakarításom, de én nem gyűjtöm a pénzt, inkább elvásárolom a kínaiknál. Tanultam nagyapámtól aki minden pénzét a földjére költötte aztán elvették tőle 1973-ban a ferde szemű kommunisták nem kínaiak voltak csak ferde szemmel nézték, hogy földje van.
Mr. Black
2020. március 06. 13:39
A német autógyárak nélkül befosnánk,oszt konyec filma !!!!
puszika
2020. március 06. 13:37
Na hol vagytok Nyúlbélák AKIK HÓNAPSZÁM A ROMÁNOKKAL PÉLDÁLÓZTATOK??
civis72
2020. február 27. 12:30
a romulán gazdaság masszív külkereskedelmi hiányt realizál...szépen nő az államadósságuk hiába nőnek az adók...emlékeztet a gyurcsányi gazdaságpolitikára
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik