Francia parancsnok lett Donald Sutherland

2012-06-12 08:54:30
A Francia Köztársaság Irodalmi és Művészeti Rendjének parancsnoki fokozatát vehette át Párizsban Donald Sutherland. A kanadai színész köszönőbeszédében franciául beszélő feleségének hálálkodott, aki bevezette őt az ország kultúrájába „nemcsak a filmművészeten, hanem a sajtokon és a baguette-n keresztül is”.

A kanadai filmszínész a Francia Köztársaság Irodalmi és Művészeti Rendjének parancsnoki fokozatát vehette át Párizsban. Sutherlandnek a korábbi francia kulturális miniszter, Frederic Mitterrand adta át az elismerést, amelyet a filmművészet terén szerzett érdemeiért ítéltek oda neki. A ceremónián Mitterrand a kanadai színész rendkívüli, számtalan különböző szerepet felvonultató pályafutását méltatta, amelynek állomásai közül Federico Fellini Casanovájában nyújtott alakítását is kiemelte.
 
Sutherland köszönőbeszédében kijelentette, hogy szereti Franciaországot, és egyúttal hálásan emlékezett meg franciául beszélő feleségéről, aki bevezette őt az ország kultúrájába „nemcsak a filmművészeten, hanem a sajtokon és a baguette-n keresztül is”. A 76 esztendős színészt legutóbb Az éhezők viadala című kasszasikerben láthatták a nézők.