Lukasenka: Nem én vagyok Európa utolsó diktátora

2023. július 06. 19:57

„Nem én döntök arról, hogy hatalmon vagyok-e. A nép bízott meg ezzel a tisztséggel” – fogalmazott a fehérorosz elnök.

2023. július 06. 19:57
Lukasenka

A 68 éves Lukasenka 1994 óta irányítja az országot. A csütörtöki rendezvényen feltett kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Európa utolsó diktátorának tartják és aggódik-e amiatt, hogy távozása után mi vár Fehéroroszországra, azt válaszolta, hogy bocsánatkéréssel tartoznak neki, amiért diktátornak nevezték. 

Elmondása szerint 

ő nem diktátor, de ha mégis az lenne, nem ő lenne az utolsó Európában

 – jelentette ki a minszki Függetlenségi Palotában tartott csütörtöki rendezvényen.

Megjegyezte már elgondolkodott azon, hogy élete hátralevő részét nem a hatalomban tölti, azonban túlságosan aggódik országa jövője miatt. „Nem hiszem, hogy nélkülözhetetlen lennék, de mi történik, ha egy új vezető mindent tönkretesz?” – tette fel a kérdést, amely elmondása szerint már sokak fejében megfogalmazódott.

„ Nem én döntök arról, hogy hatalmon vagyok-e”

„A hatalom nem azért adatik, hogy elmerüljünk a sárban. Nem én döntök arról, hogy hatalmon vagyok-e. A nép bízott meg ezzel a tisztséggel” – jelentette ki. Az ellenzék szerint azonban a legutóbbi, 2020-as választást csalással nyerte meg. Lukasenka emlékeztetett: 29 éves irányítása alatt a fogva tartottak száma 50 ezerről 22 ezerre csökkent a fehérorosz börtönökben. „Valószínűleg nem vagyok erőskezű diktátor” – magyarázta.

Miután egészségi állapotáról hónapokig cikkezett a sajtó, mivel autóval tett meg egy rövid távot a május 9-i moszkvai győzelem napi ünnepségeken, majd az orosz elnök által szervezett ebéden sem jelent meg, Lukasenka a csütörtöki rendezvény több mint három és fél óráig tartó újságírói kérdései után futballsérülésre hivatkozva bicegve távozott, és az újságírókat is óvatosságra intette.

Lukasenka ellenfelei szerint az elnök elcsalta a választásokat, országa szuverenitását pedig Vlagyimir Putyin orosz elnöknek rendelte alá. A fehérorosz vezető és támogatói elutasítják a választási csalás vádját, meglátásuk szerint Lukasenka azért élvezi a választók túlnyomó többségének a bizalmát, amiért kivezette Fehéroroszországot a Szovjetunió 1991-es összeomlását követő zűrzavaros időszakból.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: BelTA / Sputnik via AFP
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 07. 05:51
Azok diktátorozzák Lukasenkó barátomat akikre a rihes, lőtéri kutya sem szavazott. Az uniót eleve olyan emberek vezetik akik még csak el sem indultak egy megmérettetésen sem. Mário Draghi, Lagarde, Stoltenberg...
Isten jobb keze
2023. július 07. 00:40
Hogy miket beszél ez a bolond cigány😂😂ha kól emlékszem legutóbb pld csalással..
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 07. 00:19
remélem nem a dog tor minizster úra célzot!
Csigorin
2023. július 06. 21:36
lehet szeretni vagy nem, de bizzak a feheroroszokra hogy ki az elnokuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!