Helló, diktátor! Helló, hidegháború!

2023. november 23. 06:14

Nem tesz jót a világnak, ha a vezetői diktátorozzák egymást – akár igazuk van, akár nincsen.

2023. november 23. 06:14
null
Kohán Mátyás

Antony J. Blinken amerikai külügyminisztert nem lehet azzal vádolni, hogy ne lenne vízhatlan pókerarca. A világ legfontosabb diplomatája 2021 januárjában rezzenéstelen arccal elfogadta a szent amerikai nemzeti érdek új köntösét. Az Egyesült Államok globális hegemóniájának fenntartására, a kínai rivális fejlődésének megállítására irányuló törekvéseket ettől kezdve úgy kellett hívni: „a demokráciák és az autokráciák közötti harc”. Ez a harc megkövetelt néhány olyan manővert, amelytől az egyszerű halandó nevetőgázzal feltöltődve lebegett volna a nemzetközi politika kék egén. Kellett rendezni olyan demokrácia-csúcstalálkozót, ahová a Kongói Demokratikus Köztársaság meg volt hívva, Magyarország meg nem. És komoly arccal el kellett mondani kamerák kereszttüzében sokszor, hogy Ukrajna a bahmuti húsdarálóban valójában a demokráciát és a Nyugat értékeit védi.

Blinken ezt mind képes volt a legapróbb idegrángás nélkül lehozni. Mert Blinken az amerikai nemzeti érdek legjobb értőinek és legalázatosabb szolgáinak egyike. Ha ezt kívánta az amerikai érdek, hát ezt kívánta. 

Blinken lojális hazafi, ha ez a legméltatlanabb amerikai nyomástól szenvedő kis hazánkban egészen máshogy látszik is. 

De ez nem jelenti azt, hogy ne tudná, hol a határ. Mármint nem Ukrajnáé, hanem a diplomáciáé. A diktátor szónál. És ezt ő pontosan tudta. Ezért is ült ki a feneketlen rémület három éven keresztül folyamatosan szenvtelen arcára akkor, amikor főnöke, Joe Biden elnök sajtótájékoztatón bontotta ki, pontosan miért is tartja diktátornak azt a kínai elnököt, aki hat év után először járt nála Amerikában. Antony J. Blinken pontosan tudta, hogy ilyet nem mondunk.

Nem azért nem, mert ne lehetne a diktatúrának olyan definícióját alkotni, amelybe beleesik a kínai pártállam, sőt, a diktatúrának főleg ilyen definíciói vannak. De a diktátor az utca szava, meg a zsurna­lisztáké; azt az elnököt, basit, kánt, akit otthon még diktátornak csúfolnak, egy külföldi ország földjére lépve hazája legitim képviselőjeként lehet csak kezelni. Mert ettől forog a föld – attól, hogy a külpolitika tárgyalótermébe lépve az ember az ajtón kívül hagyja a belpolitikáját. Az állam létezésének értelme a stabilitás, annak biztosítása, hogy ha Namíbiával kell beszélni, akkor egyetlenegy közismert telefonszámon keresztül el lehessen érni Namíbia egyetlenegy felelős hatalmát. Mert nincs olyan kicsi, elszigetelt vagy jelentéktelen ország kerek e világon, amit mindenből teljesen ki lehetne hagyni.

Ezért jár minden vezetőnek a his excellency, a csillogó fekete Mercedes és a tisztelet minden egyéb formája;

akkor is, ha az illető távolról sem kitűnő, országa iránt tanúsított szolgálatai legfeljebb élethosszig tartó zötykölődésre jogosítanák fel egy UAZ bádograkterében, és semmi olyat nem tett, ami a tisztelet bármely formájára méltóvá tenné.

Ezért nem diktátorozhat senki senkit, pláne a világ egyes számú szuperhatalmának egyes számú vezetője a kettes számú szuperhatalom élén álló partnert. Ennek a gesztusnak semmi köze Hszi Csin-ping viselt dolgaihoz, semmi köze ahhoz, hogy Kínát miként vezetik, semmi köze a diktátorozás igazságtartalmához. Ennek a gesztusnak a világ stabilitásához van köze.

Egyszerűen nem tesz jót a világnak, ha a vezetői diktátorozzák egymást, netán le kívánják egymást tartóztatni – akár igazuk van, akár nincsen.

Beszélni egymással tudni kell, s ilyen szóvirágok mögül nem lehet tárgyalni. Hagyják a diktátorozást ránk, az ilyesmivel oly szívesen dobálózó zsurnalisztákra!

 Antony J. Blinken, az Egyesült Államok külügy­minisztere tudja ezt. Remélem, Hszi is tudja, hogy Blinken tudja. Azt meg még inkább remélem, hogy Joe Biden is megtanulja majd.

(Nyitókép: LEAH MILLIS / POOL / AFP

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. november 26. 22:26
mocskos demokraták, húzzatok el a faszba!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!