Turbó fokozat: csaknem 100 darab Apache helikoptert vesznek a lengyelek Amerikától

2024. március 13. 06:03

Az Egyesült Államok 2 milliárd dollár hitelt is ad Lengyelországnak katonai célokra.

2024. március 13. 06:03

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

***

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz 2 milliárd dollár közvetlen katonai hitelnyújtás érdekében Lengyelország számára, és eladásra ajánl fel 96 darab Apache katonai helikoptert a lengyel hadsereg számára – közölte a Fehér Ház kedden, mielőtt Joe Biden elnök hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón közölte, hogy országa azt javasolja a NATO számára, hogy emelje meg a tagállamoktól elvárt GDP-arányos védelmi kiadást a jelenlegi 2 százalékról 3 százalékra.

 Ahogy fogalmazott, a 2 százalék egy évtizeddel ezelőtt még elegendő volt, de jelenleg megemelt kiadási hányadra van szükség válaszként a NATO keleti határainál zajló Oroszország által indított háború miatt. Megállapította, az Egyesült Államok a NATO vezetője, de más tagoknak is több felelősséget kell vállalniuk. Mint megjegyezte, a biztonságnak ára van.

Tusk köszönetet mondott az amerikaiaknak

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozón köszönetet mondott az Egyesült Államok, és Joe Biden negyed évszázaddal korábbi támogatásáért a lengyel NATO-csatlakozásban, megerősítette, hogy Lengyelország erős és tartós oszlopa marad a transzatlanti közösségnek.

A találkozót megelőzően Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy 

az Egyesült Államok nem látja szükségesnek a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámának növelését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már most minden idők legnagyobb létszámú amerikai katonai jelenléte van a NATO keleti tagállamában. 

(MTI)
 

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­­ö­g­ö­­s­­ ­l­­­á­­n­­­y­­­o­­k­­ ­v­­á­r­­n­­a­k­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
bondavary
2024. március 29. 15:40
A németek helyére akarják az USA cseléd lengyeleket. De gazdasági erejük még a legyengült németeknél is kevesebb, plusz jól eladósodnak a fegyvervásárlásoktól.
Hill
2024. március 14. 12:09
Igazi balfaszok. Csakazértis. Nehogymá ne legyen. Mindent el kell követni, hify kitörjön, mielőtt véletlenül nem a szenilis, álommanót választják meg usákoknál
Kovács Ubul
2024. március 13. 18:31
A kágébés a fegyvergyártók ügynöke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!